El grup agroalimentari Vall Companys ha intensificat la innovació en el segment de la criança de porcí en els últims cinc anys amb la posada en marxa del projecte Granja 5.0, en què porta invertits 2,8 milions d'euros, per a la investigació, disseny i aplicació de noves tecnologies basades en la intel·ligència artificial (IA), Big Data i la visió artificial per millorar la nutrició, maneig i benestar dels animals i aconseguir la reducció de la petjada de carboni. La companyia, amb seu a Lleida, ha divulgat aquest dimarts els primers resultats obtinguts: una reducció del 55% en el nivell de nitrogen al purí fins a situar-lo entre 3,6 kg i 3,1 kg per animal -per sota dels 7,25 kg per porc que utilitza de paràmetre l'administració- i una disminució de 25 litres en el consum d'aigua per animal, el que suposa una reducció del 3,5%. A més, els canvis en la nutrició animal mitjançant una formulació amb un 20% menys de soja -és a dir, una dieta menys alta en proteïnes que se substitueixen per aminoàcids sintètics- delimita el consum d'aigua de l'animal i amb això es redueix el volum de purí i, al seu torn, les emissions de nitrogen amoniacal. Aquesta reducció, juntament amb altres estratègies d'anàlisi i d'alimentació animal, han suposat una reducció de l'empremta de CO₂ de més d'un 25%, en la suma de totes les granges.

Les solucions que testeja i donen bons resultats dins del programa Neutralpork a la Granja 5.0 -una instal·lació pilot amb 1.500 caps de bestiar porcí, situada entre els pobles d'Alcarràs i Gimenells (Lleida)- es traslladen als més de 2.600 grangers integrats que treballen en col·laboració amb Vall Companys a tot el territori espanyol per a la criança de 5,5 milions de porcs a l'any. Normalment, són canvis que no reporten despeses addicionals per a les granges perquè ja es proveeixen del pinso que produeix Vall Companys i "si cal fer algunes millores a les instal·lacions, s'arriba a un acord amb el granger perquè dugui a terme les inversions necessàries", ha assegurat Joaquín Terés, director de sistemes industrials del grup Vall Companys. Es pot destacar que guanyar eficiència a través de la nutrició animal és fonamental en una activitat agropecuària com la criança del porc, en la qual l'alimentació acapara el 70% dels costos de la producció.

La inversió de gairebé tres milions d'euros està inclosa als recursos de 50 milions d'euros que la companyia de capital familiar ha destinat a recerca i desenvolupament en diversos vessants. En línies generals, el grup destina a R+D+I el 0,6% de la facturació anual, que va superar la barrera dels 3.000 milions d'euros, el 2022, segons les últimes dades disponibles. La corporació alimentària de la família lleidatana Vall Esquerda és un grup configurat per 45 empreses, amb un pes important del negoci porcí, amb clara estratègia exportadora –Xina, Corea, Japó i Europa central–, sent el primer productor a Europa i a Espanya.

Des de la seva posada en marxa, el 2018, la granja lleidatana ha realitzat 44 programes d'investigació amb col·laboració publicoprivada i desenvolupaments propis, dels quals 31 s'han centrat en la nutrició i la sostenibilitat i uns altres 13 en maneig i benestar animal. En aquesta última orientació, ha implementat sistemes de refrigeració coolings -un sistema de refredament basat en l'evaporació- que ha reduït l'estrès tèrmic dels animals; alhora que la introducció de palla en corrals ha millorat l'activitat exploratòria innata dels porcs i les interaccions positives entre el bestiar. També l'aplicació d'un pinso més fibrós ha minimitzat la incidència de patologies digestives.

En paral·lel, els equips tècnics de la companyia han desenvolupat programes d'R+D+I interns amb l'aplicació de les tecnologies de la informació i la intel·ligència artificial en la criança ramadera. Actualment, mitjançant un sistema de visió artificial es determina el pes dels porcs durant el seu cicle de criança i la correcta alimentació i hidratació per prevenir i detectar possibles malalties. També vinculat amb la salut animal, han dissenyat un sistema de so amb intel·ligència artificial que permet diferenciar el ronc del porc d'una possible tos per detectar patologies en estats previs i poder actuar a temps perquè no es contamini tot el bestiar.

Intensificar la digitalització i la circularitat

Per treure rendiment de la investigació i "contribuir als avenços del sector porcí en general", Vall Companys ha creat Nealia, una empresa emergent que desenvolupa solucions digitals perquè el granger pugui controlar la seva explotació des del mòbil, per regular i supervisar l'ambient de la seva granja fins a conèixer els nivells i consums de pinso i aigua; el monitoratge constant de les variables ambientals de la granja (temperatura, humitat i CO₂), proporcionant un millor control energètic; automatitzar el subministrament de pinsos i portar un control digital de les comandes directament amb els proveïdors, entre d'altres. La companyia incorpora aquest segon projecte en l'estratègia d'augmentar l'eficiència, optimitzar processos, millorar la sostenibilitat, el benestar animal i facilitar el dia a dia del granger amb el maneig i el manteniment de les granges.

En el camp de la circularitat, "una altra de les vies de creixement", segons fonts de la companyia, el grup actua a tota la cadena de valor de la seva estructura empresarial, des de la molta de les farines que s'aprofita per a l'elaboració de pinsos fins a la venda fins a la indústria de curats i la seva comercialització, passant per la criança de porcí i les granges avícoles i de boví. En aquest apartat destaca la companyia International Casing Products (ICP), a Saragossa, dedicada al treball, processament i selecció de productes de triperia i sang i fetge per a la indústria xarcutera, i l'aprofitament de les mucoses per a la indústria farmacèutica que produeix heparina. En aquest sentit, destaca el pla de Vall Companys que, juntament amb la farmacèutica Bioiberica, aixecaran una planta de producció d'heparina Biovall Heparin Science, amb una inversió de 25 milions d'euros per produir 300 milions de dosis anuals d'aquest fàrmac.

Una altra activitat de reaprofitament és l'activitat de l'empresa Veos Ibérica, de la qual el grup Vall Companys és soci minoritari del grup belga Veos. La companyia, amb seu a Montsó, Aragó, basa la seva activitat en el desenvolupament de proteïnes funcionals per a l'alimentació animal (pet food) gràcies al processament del plasma i l'hemoglobina dels porcs procedents d'escorxadors. Aquest negoci "manté uns bons creixements" en un sector amb molta competència i guerra de preus, però amb una demanda molt perimetrada.