El grup agroalimentari Vall Companys ha completat l'adquisició de l'empresa Embutidos Rodríguez, dedicada al sacrifici, especejar i elaborar productes del sector porcí, després del vistiplau per part de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC). Amb el cent per cent del capital de la firma amb seu a Lleó, Vall Companys consolida el seu creixement al mercat nacional i internacional del porc ibèric.

D'aquesta forma, l'estructura d'Embutidos Rodríguez s'integra al Grup Vall Companys i passa a ser un dels seus centres productius de referència a Espanya. L'operació consolida una de les principals línies d'activitat del conglomerat Vall Companys, la criança i la producció de carn de porc i pernil curat.

Vall Companys tenia el 10% de les accions d'Embutidos Rodríguez des de 2017, any en què l'empresa familiar amb seu a Soto de la Vega (Lleó) reiniciarà la seva activitat com a escorxador i productora d'embotit i productes curats, que es va veure interrompuda per un devastador incendi que va tenir lloc el 2016.

Això va estrènyer els acords comercials entre les dues companyies i va fomentar que la divisió de productes de porc ibèric del grup Vall Companys desenvolupés part de les seves operacions a les mateixes instal·lacions de la planta d'Embutidos Rodríguez. Concretament, dedicant-se al sacrifici, a l'especejament i a la distribució de la seva marca d'ibèric fresc i curat Finura de Ibérico, segons han destacat en un comunicat. Amb aquesta marca de carn d'ibèrica fresca, el grup Vall Companys va llançar el maig de 2022 els elaborats de pernil i paletes curades, amb fins a 15 referències de producte entre peces i filetejats, alguns dels quals surten de les instal·lacions de Soto de la Vega. Ambdues parts han destacat que aquest dijous s'han culminat més de 20 anys de col·laboració, unint definitivament el dia a dia d'Embutidos Rodríguez i el de Finura de Ibérico en un únic equip.

La relació entre ambdues companyies venia de lluny, ja que Agrocesa (empresa d'integració ramadera del grup agroalimentari amb seu a Valladolid) ja era des d'abans de 2017 el principal proveïdor de porcs d'Embutidos Rodríguez. Els acords accionarials i comercials es van mantenir estables fins a l'any passat, quan Vall Companys va elevar la seva participació fins al 40% de l'accionariat. En aquests moments, Embutidos Rodríguez té una facturació de 220 milions d'euros i genera un total de 600 llocs de treball directes a les seves instal·lacions de Soto de la Vega. Es tracta d'un grup familiar, fundat el 1910.

L'operació també respon a l'estratègia empresarial del grup Vall Companys que fomenta la integració de totes les fases del procés productiu. El grup Vall Companys, també de caràcter familiar, va ser fundat el 1956 i actualment és un conglomerat amb 43 empreses integrades i repartides pel territori espanyol i està associat amb més de 2.100 grangers.

La seva facturació va assolir els 2.297 milions d'euros el 2021, segons les últimes dades disponibles, amb una plantilla d'uns 3.500 empleats. A més de la criança i elaboració de productes del porc, el grup també elabora derivats de carn de pollastre i boví, fabrica pinsos i farines. Ara com ara, destina un 62% de les seves vendes al mercat estatal i la resta prové de les exportacions, amb un pes específic d'entorn del 45% a Europa.

El grup té en marxa diversos projectes d'R+D i està focalitzat en l'economia circular. D'acord amb el pla estratègic de sostenibilitat 2021-2030, l'objectiu és intentar destinar un 0,6% de la facturació anual a projectes d'R+D. Es pot destacar que la suma de tots els projectes d'R+D desenvolupats entre 2015 i 2019 supera els 50 milions d'euros.

El consorci Vall Companys està integrat verticalment. Fabrica 2,1 milions de tones de pinsos i 494.000 tones de farina. Inclou tot el procés productiu, des de la reproducció, alimentació i cria dels animals, fins al sacrifici, especejament i envasament dels productes acabats, és a dir, els elaborats carnis. Pels seus escorxadors passen cada any 5 milions de porcs i 90 milions de pollastres.