No són els únics que construeixen habitatges amb materials ecològics -fusta de proximitat- per reduir al voltant d'un 75% les emissions de CO2 , però sí els qui fomenten que les seves edificacions tinguin a més zones compartides per crear un estàndard de comunitats poblacionals ecològiques que obtenen a canvi d'una rendibilitat econòmica. Es tracta de Valgreen, una start-up sorgida de la conscienciació del seu fundador, José Valverde, i el seu soci Alexandre Lupion, que persegueix, un model concret de cohabitabilitat diferent al d'una cooperativa d'habitatges, "és un altre perfil de convivència", assegura Valverde. El seu és crear "petites poblacions per a persones que, per exemple, teletreballen, que volen tenir un habitatge més ampli i amb espais a l'aire lliure, molt diferent de la que poden trobar en els nuclis urbans més grans, i que consideren a més que compartir espais i conviure els aporta qualitat de vida".

Valverde i Lupion s'han llançat amb el seu primer projecte, la promoció de 12 habitatges en el municipi de Dosrius, a la comarca del Maresme, a 35 quilòmetres de Barcelona. Ja finalitzada i entregada, la promoció s'ha construït en un 80% en fusta, i té una superfície de 1.750 m2. Per promoure El Bosc del Maresme, han invertit tres milions d'euros, un 30% dels quals amb recursos propis i els recursos aportats per fons d'inversió i petits inversors (finançament col·lectiu). El 70% restant prové de finançament bancari. Es nodreixen de proveïdors situats a Espanya, comprant la fusta a Navarra, País Basc i Catalunya.

Les emissions del nostre edifici són 5 vegades inferiors a les d'un edifici tradicional, comenta l'emprenedor. D'entrada, amb la construcció s'estalvia entre el 60 i el 80% del consum d'energia, un 50% menys de consum d'aigua (fusta davant formigó) i es redueix en un 25% del temps de construcció. I una vegada instal·lat el comprador, té per exemple un 35% d'estalvi d'aigua gràcies un dipòsit pluvial de 24.000 litres, a més de la font d'energies renovables per a autoconsum que subministra el parc solar instal·lat a l'edifici. A tot això contribueixen també la feina de Jordi Rivera, enginyer industrial especialitzat en energies renovables, i l'arquitecte Josep Bunyesc, col·laboradors de l'empresa.

vangreen render petita
Imatge virtual de la primera promoció d'habitatges de Valgreen, a Dosrius, Barcelona. / VALGREEN

El preu de sortida d'un habitatge d'aquestes característiques està per sota dels 300.000 euros i Valgreen garanteix que el comprador aconsegueix un estalvi de 2.000 euros a l'any en despeses de subministraments alguns, per la qual cosa apunta a "una primerenca rendibilitat de la inversió de compra". No obstant això, Valverde insisteix que "el comprador ha de pensar a llarg termini", en allò que li ha impulsat a la seva decisió de compra, que no és cap altra cosa que "vetllar per la sostenibilitat i el planeta". Els habitatges tenen 100 m² de superfície, amb terrasses i jardins, 3-4 habitacions, 2 banys, cuina menjador obert, saló integrat i espai de teletreball i hort per a cultius.

L'objectiu de Valgreen és posicionar-se com una alternativa residencial, que prioritza la qualitat de vida, el benestar de les persones i el respecte del medi ambient, així com l'estalvi i la resiliència. Això acompanyat de la creació de diferents comunitats sota el mateix model, per "crear sinergies i xarxes entre elles (avalats per les noves tecnologies), que fomentin compartir coneixements, experiències, aliments, energia o els mateixos habitatges". Per a això, Valgreen té socis externs al camí: des de Som Energía, Som Mobilitat i empreses de Cotxe Multiusuari.

Valgreen entrarà en el lloguer o l'opció de compra

La primera de les seves promocions s'estructura en règim de compra i "ja tenim totes les generacions presents amb els 12 inquilins que l'ompliran, perquè a Dosrius hem venut a joves, a parelles de menys de 30 anys que volen formar una família, unitats familiars amb fills i persones jubilades de 75 anys que busquen una alternativa a la ciutat", explica Valverde, i realça que aquesta relació intergeneracional també afavoreix el conjunt dels residents, "que poden donar-se un cop de mà, ajudar-se, en coses molt diferents". Per a les futures promocions, l'empresa contempla a més de la compra de l'habitatge, la possibilitat de lloguer o models mixtos de lloguer amb opció de compra, per facilitar l'accés dels joves una l'habitatge, sense la necessitat d'haver d'assumir grans deutes en préstecs i hipoteques. Per a la seva expansió serà necessari incrementar la industrialització dels seus processos i "en això estem", afirma, per reduir el temps de construcció, ara situat entre els 10 i els 12 mesos.

En aquest sentit, Valverde confirma que tenen previst iniciar el 2023 una segona fase de la promoció El Bosc del Maresme, amb una inversió de sis milions d'euros, per a la construcció de 22 habitatges, la meitat d'elles en règim de lloguer. Per a això, Valgreen obrirà una ronda de finançament "segurament a través de crowfunding i amb ajuda dels nostres partners actuals", per al seu creixement, inicialment pres com referencia l'àrea geogràfica de Catalunya, per a més endavant –"en uns tres anys, potser", diu-, expandir el model a diferents localitats espanyoles. "Tot dependrà de les oportunitats de compra de terra per a residencial que es vagin trobant en petits municipis que no estiguin molt allunyats dels grans nuclis poblacionals", i posa d'exemple Dosrius, una localitat propera a Barcelona i ben comunicada, però especialment amb Mataró que està a 16 quilòmetres, un municipi amb 129.000 habitants i una àmplia oferta de serveis públics i privats.