La Unió Europea està considerant la prohibició total i obligatòria els estats membres de l'ús de la tecnologia d'empreses que puguin suposar un risc per a la seguretat a les seves xarxes 5G, inclosos la multinacional xinesa Huawei. La mesura de Brussel·les arriba després de la preocupació pel retard d'alguns governs nacionals per actuar sobre això, entre els quals es troba Espanya, segons ha informat Financial Times aquest dimecres.

Segons va apuntar divendres passat Thierry Breton, comissari del Mercat Interior de la UE, només un terç dels països havien prohibit a Huawei en parts crítiques de les comunicacions 5G del bloc, malgrat les recomanacions establertes per Brussel·les per excloure els proveïdors d'alt risc de les inversions en tecnologia. "Això és molt poc i exposa la seguretat col·lectiva del sindicat", va dir.

Aquestes recomanacions van ser acordades per unanimitat a la UE l'any 2020 i contemplaven des dels requisits de certificació fins a la diversificació de proveïdors. Si bé no va arribar a ser una prohibició, La guia no va arribar a ser una prohibició, les fonts consultades pel mig van assenyalar que la UE podria introduir una prohibició obligatòria per a les empreses que es considera que presenten un risc de seguretat, com Huawei, si els estats membres, incloses Alemanya i Espanya, continuen demorant-se.

Alemanya i Espanya entre els països retardats

Respecte a Espanya, l'abril de l'any passat es va aprovar la Llei de Ciberseguretat 5G, que estableix un procediment i uns criteris perquè es puguin classificar els subministradors de sota, medi i alt risc. Tanmateix, la restricció a aquest tipus de subministradors continua inactiva.

Per la seva part, Alemanya estudia prohibir determinats components de les empreses xineses Huawei i ZTE a la seva xarxa de telecomunicacions, segons va assenyalar una font governamental a Reuters el març passat. Des de Deutsche Telekom van assegurar que la decisió de l'executiu alemany estava més enfocada a minimitzar els riscos que en la prohibició total de les empreses xineses.

En aquest sentit, Financial Times assegura que és poc probable que les normes que obliguin la prohibició total arribin abans que finalitzi el mandat de cinc anys de la Comissió Europea el 2024. Tot això mentre creix la preocupació de la Brussel·les per la dependència tecnològica de la UE de la Xina.

En aquest sentit, Financial Times assegura que és poc probable que les normes que obliguin a la prohibició total arribin abans que finalitzi el mandat de cinc anys de la Comissió Europea en 2024. Tot això mentre creix la preocupació de la Brussel·les per la dependència tecnològica de la UE de la Xina.

Segons el diari britànic, la Comissió Europea planeja la setmana vinent informar sobre l'avanç en tot el bloc en la implementació de les recomanacions que van fer en 2020. Fonts de la Comissió Europea expliquen a *ON *ECONOMIA que no faran declaracions respecte a la informació publicada. No obstant això, destaquen que "la seguretat de les xarxes 5G és fonamental" i una infraestructura crucial per a altres sectors, com l'energia, el transport, les finances i la salut. 

En aquest sentit, expliquen que "la gran majoria dels Estats membres han establert un marc regulador per a avaluar el perfil de risc dels proveïdors i poder imposar restriccions als proveïdors d'alt risc. No obstant això, molts Estats membres encara no han utilitzat aquests poders per a avaluar el perfil de risc dels proveïdors i implementar restriccions als proveïdors d'alt risc".

Així, subratllen que les autoritats nacionals han de realitzar l'avaluació del perfil de risc dels proveïdors i aplicar restriccions. "Segons les lliçons apreses en altres sectors, és clar que no podem permetre'ns una dependència tan crítica en la nostra infraestructura 5G, que sustentarà molts serveis essencials i és clau per a la nostra transició verda i digital", afegeixen.

La Comissió assegura estar treballant amb els Estats membres per a supervisar l'aplicació de les mesures i "promoure una major harmonització dels enfocaments". Així mateix, està preparant un segon informe de progrés sobre la implementació d'aquesta mena de mesures que publicarà en les pròximes setmanes.

La prohibició als Estats Units podria costar-los 100.000 milions de dòlars

"Avaluar els riscos de ciberseguretat sense aferrar als estàndards tecnològics, o excloure proveïdors específics del sistema sense una avaluació tecnològica adequada, és una violació dels principis d'equitat i no discriminació, i també contres les lleis i reglaments de la UE i els seus estats membres".

D'aquesta manera, la multinacional asiàtica es defensa assegurant que "cap tribunal no ha trobat mai que Huawei s'hagi involucrat en un robatori maliciós de propietat intel·lectual, o exigit a Huawei que pagui danys per infringir la propietat intel·lectual d'altres".

La prohibició de la UE arribaria després de fer-se públic aquest dimarts el cost que pot tenir la mateixa operació als Estats Units, on ja es va aplicar a finals de l'any passat. Segons un estudi d'Oxford Institute of Economics, la decisió d'optar per una alternativa a aquesta empresa pot augmentar el cost total d'implementar el 5G en més d'un 19%, fins als 100.000 milions de dòlars.