Tesla, el fabricant nord-americà de vehicles elèctrics fundat per Elon Musk, negocia la instal·lació a València d'una factoria de cotxes com la que va inaugurar l'any passat a Berlín. La inversió vinculada a aquest projecte, que està sent negociat entre representants de la multinacional desplaçats aquesta mateixa setmana a València i membres del Govern de Ximo Puig, serà superior als 3.000 milions que Volkswagen planeja invertir en el seu gigafactoría de bateries de Sagunt. Si la negociació culmina amb èxit, l'arribada de Tesla convertiria la Comunitat Valenciana en l'epicentre de l'electromobilitat al sud d'Europa pels projectes en aquest territori de Volkswagen, Tesla i Ford, en plena electrificació de la seva planta d'Almussafes.

La identitat de la multinacional l'arribada de la qual està tractant d'amarrar la Generalitat Valenciana, avançada aquest dijous pel diari Levante, no ha estat oficialment confirmada pel Govern valencià, que només admet l'existència de converses per a la concreció d'un projecte industrial d'aquest abast vinculat a l'electromobilitat. Fonts coneixedores de la negociació consultades per ON ECONOMIA admeten els contactes, però apel·len al compromís de confidencialitat sobre la identitat de l'inversor.

La intenció de Tesla seria aconseguir la declaració de la seva inversió com a Projecte Territorial Estratègic (PTE), una declaració que ha de ser aprovada pel Govern valencià i que permet una sèrie d'avantatges administratius en forma d'agilitat i simplificació de tràmits a més de condicions favorables per a la compra de terra en la Comunitat Valenciana. És el mateix que ha succeït amb Volkswagen, la gigafactoria de Sagunto del qual ha estat l'únic PTE declarat pel Consell de Ximo Puig juntament amb de l'empresa aeroespacial PLD a Elx.

En aquest sentit, cal recordar que el president de la Generalitat Valenciana en funcions va anunciar setmanes enrere, abans de les eleccions del 28 de maig, que el seu Govern mantenia negociacions obertes amb una desena de multinacionals per al desenvolupament en la Comunitat Valenciana de grans projectes industrials amb una inversió total de fins a 24.400 milions d'euros. Alguns d'aquests projectes, com podria ser el de Tesla, es deuen a l'efecte arrossega de la inversió de Volkswagen a Sagunt, ja que aquest fet ha suposat un punt d'inflexió en l'interès de la indústria de l'electromobilitat per instal·lar-se en la Comunitat Valenciana.

La planta de cotxes i bateries que Tesla ja té a Berlín, inaugurada l'any passat per Elon Musk, va comportar la inversió de més de 4.500 milions d'euros i té capacitat per a fabricar fins a 500.000 vehicles a l'any, mentre que la factoria de bateries generarà més de 50 gigavatios-hora a l'any. A més, quan totes les unitats funcionen a ple rendiment, ocuparà unes 12.000 persones. La gigafactoría Berlín-Brandenburg és la cinquena gran fàbrica mundial de Tesla.