Telegram continua funcionant aquest dissabte a la tarda, malgrat el bloqueig ordenat per l'Audiència Nacional per un ús no autoritzat de contingut audiovisual sotmès a drets d'autor. El magistrat Santiago Pedraz va prendre divendres a la nit la decisió de bloquejar Telegram a Espanya arran d'una denúncia presentada per Mediaset, Atresmedia i Movistar Plus per 'pirateria' i allotjar contingut protegit per drets d'autor sense permís.

La mesura cautelar indica que s'ha de paralitzar l'activitat de la xarxa de missatgeria instantània creada pels germans russos Pável i Nicolai Dúrov mentre es dugui a terme la investigació. L'organització de consumidors Facua ja ha titllat de "d'absolutament desproporcionat" aquest bloqueig dictat pel jutge Pedraz.

"És com si tanquessin internet perquè hi ha pàgines web que allotgen il·legalment continguts protegits per drets d'autor o com si tallessin tot el senyal de televisió perquè existeixen cadenes pirates", ha criticat el secretari general de Facua, Rubén Sánchez, que adverteix dels "enormes perjudicis" que provocarà aquesta decisió judicial per als milions d'usuaris de Telegram i per a les empreses, organitzacions i institucions públiques i privades que difonen continguts de forma lícita a través de la plataforma.

Facua apunta que Telegram continua funcionant, però que previsiblement s'anirà bloquejant progressivament "en les pròximes hores o dies" ja que les companyies de telecomunicacions estan obligades a assumir l'ordre de l'Audiència Nacional.

El Consell General de Col·legis Professionals d'Enginyeria Informàtica considera pel seu informe "desproporcionat" el bloqueig cautelar de Telegram dictat ahir pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz.

En una nota, el Consell General de Col·legis Professionals d'Enginyeria d'Espanya explica que deixar sense comunicació milions de persones per un conflicte de propietat intel·lectual és una mesura "desproporcionada".

El president del Consell, Fernando Suárez, entén que és "bastant sorprenent" bloquejar Telegram per una demanda de propietat intel·lectual quan, en altres moments hi ha hagut investigacions en matèries com a terrorisme, pornografia infantil o narcotràfic, "que semblen, més justificades".

"És com si es decidís tancar completament una província del nostre país perquè dins del territori es produís un cas de narcotràfic o un robatori", afegeix.

Segons el mateix web de Telegram, al món té més de 700 milions d'usuaris actius mensuals i és una de les 10 aplicacions més descarregades.

A Espanya utilitzen Telegram un 18,7 % dels internautes, un univers on el líder absolut en Whatsapp, amb gairebé un 95 %, que segueixen Instagram (34,5 %) i Facebook Messenger (24,9 %), segons dades de l'últim informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

Va ser llançada el 2013 i "té el suport" -diu el web- pels germans Pevel i Nikolai Durov. L'equip de desenvolupament té la seva base a Dubai. "Actualment som feliços amb Dubai, encara que estem preparats per ressituar-nos si les regulacions locals canvien."

L'equip de Telegram va haver d'abandonar Rússia arran de les polítiques locals sobre la regulació de les tecnologies de la informació i ha provat algunes ubicacions com la seva base, incloent Berlín, Londres i Singapur, afegeixen a la seva pàgina a internet.

EFE ha contactat amb l'equip de comunicació de Telegram, que de moment no ha contestat.