STC Group, el principal operador saudita, ha adquirit una participació del 9,9% a Telefónica per un import total de 2.100 milions d'euros, segons ha informat aquest dimarts en un comunicat. Amb aquesta operació, Saudí Telecom es converteix en el primer accionista de la companyia espanyola de telecomunicacions.

La inversió s'ha dut a terme a través de l'adquisició d'accions representatives del 4,9% del capital social de Telefónica i d'instruments financers que confereixen una exposició econòmica sobre un altre 5% del capital social de Telefónica. STC Group obtindrà els drets de vot corresponents a aquest 5,0% mitjançant la liquidació física dels referits instruments financers després de l'obtenció de les autoritzacions reguladores necessàries.

Des de la multinacional saudita han aclarit que no tenen intenció d'adquirir el control o una participació majoritària a Telefónica. "Es tracta d'una gran oportunitat d'inversió que ens permet utilitzar el nostre sòlid balanç i mantenir alhora la nostra atractiva política de dividends", han apuntat. En aquest sentit, ha ressaltat que aquesta adquisició representa "una altra fita important" en la seva estratègia d'expansió i creixement, i reflecteix la confiança en el creixement sostenible i el potencial alcista de Telefónica.

L'operadora espanyola es troba entre les principals companyies de l'IBEX-35 quant a valor, però també destaca per les polítiques de retribució a l'accionista. La seva rendibilitat està posicionada en un 7,7%. El febrer de 2023, es va anunciar la política per a aquest mateix any, que consisteix en el pagament d'un dividend de 0,30 euros per acció en efectiu, pagador el 14 de desembre de 2023 (0,15 euros per acció) i juny de 2024 (0,15 euros per acció). En els darrers set anys, segons dades de la companyia que presideix José María Álvarez-Pallete, Telefónica ha destinat 17.300 milions d'euros a retribuir els accionistes, ha invertit més de 55.000 milions, ha obtingut més de 21.700 milions de benefici net i ha generat més de 32.000 milions de flux lliure de caixa.

"Important inversió a llarg termini"

Com a part de la seva estratègia de creixement, STC ha dut a terme una sèrie d'inversions en el sector de la informació, la comunicació i la tecnologia, tant a l'Aràbia Saudita com a l'estranger, sent la més recent l'adquisició per la seva filial Tawal dels actius de torres de telecomunicacions de United Group a Bulgària, Croàcia i Eslovènia.

El president de STC Group, Mohammed K. A. Al Faisal, ha comentat que la seva empresa comparteix "moltes similituds" amb Telefónica. "Aquesta important inversió a llarg termini de STC Group està alineada amb la nostra estratègia de creixement, segons la qual invertim en sectors com la tecnologia i la infraestructura digital en mercats que considerem prometedors al voltant del món", ha afegit.

L'empresa saudita opera a l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica. Proporciona solucions i serveis digitals, telecomunicacions, Internet de les Coses (IoT, en anglès), 5G, serveis en el núvol, fintech i altres solucions digitals. A més, cotitza a la Borsa de l'Aràbia Saudita amb una capitalització borsària de 49.200 milions d'euros.

Telefónica va guanyar en el primer semestre de l'any 760 milions d'euros, un 25,9% menys que el 2022, malgrat haver crescut en ingressos i a conseqüència de les plusvàlues d'una operació a Colòmbia l'any passat. L'operadora va aconseguir una xifra de negoci en aquest primer semestre de 20.178 milions d'euros, un 3,7% més que l'any passat, en un context en el qual el sector espera al país la fusió entre Orange i MásMóvil, amb els quals es disputarà el número 1 a Espanya i que contribuirà, en cas que es produeixi, a reduir el nombre d'actors. El seu deute financer net es va situar en 27.479 milions d'euros al final del semestre, un 3,9% menys que l'any passat.