Sprinque, la plataforma d'ajornament de pagaments B2B, aterra a Espanya. L'objectiu de la companyia nascuda a Amsterdam el 2021 és llançar-se a buscar el mercat europeu i consolidar un model de finançament alternatiu. La missió del negoci és mitigar demores, ampliar la capacitat de liquiditat de les empreses, gestionar pagaments i efectuar transaccions internacionals sense acudir a diversos proveïdors. Segons Juan Espinosa, cofundador i CEO de Sprinque, la finalitat és "permetre que els comerciants utilitzin el crèdit i els pagaments com una eina estratègica per construir un negoci pròsper i transfronterer. El comerç, els pagaments i el crèdit B2B han experimentat molt poca innovació durant l'últim segle", argumenta.
En aquest sentit, el model de finançament permet als negocis d'e-commerce ampliar els terminis als seus clients, amb l'opció que paguin entre 7 i 90 dies més tard, sense assumir "riscos addicionals ni despeses operatives".
Retards en el cobrament de factures
La companyia ha remarcat el potencial que observa a Espanya, basant-se que és el segon en la llista global de països amb més creixement dins del comerç digital. Segons Salesforce, l'e-commerce al país va augmentar la seva activitat un 11% durant el primer trimestre de l'any. "Actualment, el comerç electrònic B2B multiplica per cinc la mida del comerç electrònic B2C", recorden des de la firma holandesa. Malgrat això, les empreses s'enfronten a grans reptes, com la demora en el cobrament de les factures. Les últimes dades presentades per l'Informe D&B sobre el Comportament de Pagament de les Empreses Espanyoles revelen que aquests retards suposen un cost directe per al conjunt del teixit empresarial espanyol de 2.974 milions d'euros.
Frau
Tot això se sustenta per un procés d'avaluació del perill de frau i de crèdit que Sprinque comet quan els compradors creen un compte amb el comerciant o quan paguen amb factura. Una vegada aprovada la sol·licitud, Sprinque emet una línia de crèdit per la que plataforma paga al comerciant en el moment de la compra per a així diluir el risc d'impagament i demora.
"La solució integral de Sprinque dona resposta a aquests desafiaments, però també representa un punt d'inflexió per a un sector en auge, que seguirà, com apunten els experts, guanyant terreny a la banca tradicional", afegeixen des de Sprinque. De fet, segons les dades de l'Associació Espanyola de Facturatge, 1 de cada de 5 euros ja es finança mitjançant una operació de facturatge (via que tenen les empreses per avançar el mecanisme de cobrament).
Expansió de Sprinque
L'expansió de Sprinque a Espanya es produeix després que a començaments d'any tanqués una ronda de finançament de 6 milions d'euros i adquirís una línia de crèdit de 20 milions d'Avellinia Capital. "El nostre objectiu és convertir-nos en el proveïdor de BNPL (Buy Now Pay Later) de referència per a B2B, amb un model de negoci simple, digital i segur, posant les necessitats dels nostres clients en primer pla", afirma Jaime De Wenetz, country mànager de la companyia a Espanya.