Un total de sis ministeris han estat d'acord que l'opa del BBVA sobre el Sabadell s'elevi al Consell de Ministres per poder revisar l'oferta, segons ha confirmat Carlos Cuerpo aquest dimarts després d'adoptar la decisió. D'una banda, el seu propi ministeri, el d'Economia, que en totes les ocasions que ha tingut ha deixat clar públicament que no li agrada l'operació pel seu caràcter hostil i perquè el mercat bancari ja està molt concentrat.
Però a més, uns altres cinc ministeris econòmics. El de Seguretat Social, el de Drets Socials, Indústria, Transició Ecològica i Treball. Aquest últim, capitanejat per Yolanda Díaz, també ha manifestat en diverses ocasions el seu rebuig de l'operació. L'última vegada ahir dilluns en un acte a Barcelona. "Facilitar l'opa suposaria un gravíssim error". "Espanya té ja un elevat risc de concentració bancària", apuntava la ministra.
Així, després de recollir les opinions de Díaz, Elma Saiz, Pablo Bustinduy, Jordi Hereu i Sara Aagesen, -que han demanat l'elevació de l'expedient i ara podran fer les seves pròpies aportacions- el mateix Carlos Cuerpo, també reticent a l'opa, ha comunicat que passa al Consell de Ministres, on disposarà d'un termini de 30 dies en què tots els ministeris tindran veu i vot. En aquest termini, han de decidir si endureixen les condicions que la CNMC ja va imposar al BBVA per poder fusionar-se amb el Sabadell.
Economia els sol·licitarà a cada un un "informe més profund"
"L'anàlisi de la petició d'aquests cinc ministeris que han sol·licitat l'elevació, com la nostra anàlisi interna, és el que ens porta a elevar aquesta decisió al Consell de Ministres", explicava Cuerpo en declaracions als mitjans després de comparèixer en el Senat i comunicar la seva decisió. En qualsevol cas, el ministre d'Economia ha recordat que elevar l'operació no prejutja la decisió que hagi d'adoptar el Consell de Ministres, recull Europa Press.
Els ministres hauran d'analitzar l'opa d'acord amb la mateixa|pròpia anàlisi que faci el Ministeri d'Economia, que "beurà" de les aportacions d'aquests cinc ministeris. De fet, Economia els sol·licitarà a cada un un "informe més profund", ha comentat. "No es tracta d'endurir o d'estovar les condicions, sinó simplement de considerar si hi ha raons d'interès general diferents de les de competència".
L'operació va ser aprovada per la CNMC a finals d'abril amb compromisos. Aquesta aprovació, que es va donar en segona fase, activava una tercera fase, on podia intervenir el govern espanyol, com finalment passarà. Ara, després de l'elevació, l'Executiu pot aprovar l'operació en els termes aprovats per la mateixa CNMC o modificar les condicions perquè es pugui dur a terme.
Si s'esgoten els terminis (no té per què i pot ser abans) la decisió final del govern central no es coneixerà fins al 27 de juny. Després arribarà el torn de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que ha d'aprovar i publicar el fullet de l'operació. I ha de pronunciar-se el consell del Sabadell amb la seva opinió, perquè, finalment, s'iniciï el període d'acceptació de l'opa.
Aquell moment en què els accionistes podran pronunciar-se a favor o en contra de l'opa, i que s'estén entre 30 i 70 dies. Depenent de la rapidesa d'aquestes autoritzacions, es podrà saber si finalment hi ha opa abans o després de l'estiu.