Els sindicats del Banc Santander reclamen que totes sortides que es duguin a terme a Espanya, via prejubilació, s'articulin mitjançant un acord amb la representació laboral dels treballadors després de produir-se'n més de 2.200 sense cap acord, negociant-se de manera individual.

Des de començament d'any, el Santander ha prejubilat més de 460 persones, que s'afegeixen als 1.774 treballadors que s'havien jubilat de manera anticipada durant els últims tres anys, entre el 2022 i el 2024, després de l'ERO.

Cal recordar que el banc càntabre va negociar amb els sindicats a finals del 2020 un ERO per a més de 3.500 persones que va executar el 2021 amb baixes incentivades i jubilacions anticipades, de fet, aquestes últimes van acaparar el 70% de les sortides. Tanmateix, les prejubilacions no van acabar allà i durant els següents exercicis (2022, 2023 i 2024) s'han produït centenars d'elles.

El banc s'ha negat a negociar amb els sindicats durant l'últim trienni i tampoc no vol fer-ho ara, expliquen des de Comissions Obreres i UGT. "Diuen que no tenen cap obligació legal i és veritat, no la tenen. La qüestió és que ara estan pagant bé els que se'n van, la qual cosa es va pagar en l'últim ERO. Però aquestes condicions poden canviar. A més, els qui se'n van anar el 2021 estaven vinculats a l'ERO i van tenir beneficis fiscals, ara no. I allà radica la diferència".

Entre gener i juliol, el Santander ha tancat 106 oficines

El que demanen els sindicats, per tant, és un pla de prejubilacions que doni al treballador la garantia i la certesa de quins són les condicions en les quals deixa el Banc Santander, "mesures estàndard i com serà el contracte de rescissió". Bona part de les més de 460 prejubilacions que el Santander ha executat aquest any té a veure amb els tancaments d'oficina. A començaments d'any, el banc que dirigeix Ignacio Juliá va informar a la representació laboral que tenia previst tancar unes 60 sucursals el 2025.

Però aquestes xifres han quedat ja molt obsoletes. Entre gener i juliol, el banc ha tancat 106 oficines a què s'afegissin més de 50 en els propers mesos. Els tancaments d'oficines que el Santander executarà finalment a Espanya són 160. I el personal que treballa a les sucursals es va ressituant en altres de més grans o sortint del banc (si l'edat ho permet) mitjançant prejubilacions.

Per això, els sindicats denuncien també que falta personal a les oficines i la clientela el paga amb ells. "Encara que hi ha contractacions no es cobreixen totes les sortides. Ja que també hi ha jubilacions naturals, cessaments o trasllats". La xifra d'empleats de Santander Espanya està ja lluny del seu màxim, assolit el 2017, quan va fregar els 33.300 treballadors després d'absorbir el Banc Popular.

En aquests anys l'entitat n'ha realitzat algun Expedient de Regulació d'Ocupació i cada exercici ofereix prejubilacions, així que compta ara amb alguna cosa menys de 24.000 treballadors a Espanya. L'entitat ha deixat d'actualitzar la xifra de manera trimestral i l'última dada disponible és la de tancament de 2024, quan tenia unes 23.980 persones en plantilla.

Però com s'ha comentat, aquest any ja han deixat el banc almenys 460 persones. De manera que el BBVA, el tercer banc del país, ja ha assolit el segon, perquè té 29.085 treballadors.

El tercer també supera al segon en xarxa d'oficines, el Santander compta ara amb menys estructura que el BBVA, que amb prou feines ha tancat sucursals després de l'ERO del 2021. Així, el banc bilbaí té a Espanya el 1.880 i el Santander disposa d'unes 1.700 oficines físiques. Per davant d'ells està CaixaBank amb una xarxa de 3.555 oficines retail a Espanya, la més gran del país.