Els auguris d'una caiguda dels ingressos s'han complert en Siemens Gamesa. La companyia, que fa tot just dues setmanes va aprovar la seva exclusió definitiva de la Borsa nacional, acaba d'anunciar unes pèrdues de 884 milions d'euros entre octubre i desembre de 2022, el que per a la firma d'aerogeneradors és el primer trimestre fiscal. La caiguda dels beneficis és el doble de la que la companyia va firmar en el mateix període de l'any passat, quan Siemens Gamesa es va apuntar unes pèrdues de 403 milions d'euros.

En aquesta ocasió, la companyia, que a finals del passat exercici va sortir de l'IBEX 35, ha informat que va patir l'impacte de la inflació, la qual es va extrapolar als costos dels materials. A més d'això, Siemens Gamesa ha informat la Comissió Nacional del Mercat de Valors que també li va repercutir la introducció de la nova capacitat de fabricació i l'execució de projectes terrestres onerosos.

Malgrat que les dades no són favorables, Siemens Gamesa ha aconseguit elevar les vendes en el seu primer període fiscal prop d'un 10%. Encara això, la situació no és la millor per a una companyia que ha tingut l'ombra de l'OPA durant diversos mesos, i que ha acabat amb l'exclusió total del mercat de valors.

Diverses fallades en determinats components

La firma ha destacat a la CNMV que "va detectar una tendència a l'alça" de la taxa de fallades de determinats components, la qual cosa va implicar unes despeses de manteniment de servei més grans i garantia més altes de l'estimat prèviament. La companyia, que ha indicat que aquesta situació va afectar principalment en la seva divisió de serveis, assegura que ja està implementant mesures de mitigació per reduir al màxim futurs impactes.

La companyia va informar el passat 19 de gener que en els seus comptes corresponents al primer trimestre – les actuals – inclouria l'impacte de 472 milions d'euros en el resultat net d'explotació a causa que l'empresa va detectar fallades en la seva flota instal·lada.

Una firma deteriorada per la conjuntura econòmica

Siemens Gamesa és una de les firmes que, durant el transcurs de l'anterior exercici, va notar més fortament l'impacte de l'escalada dels preus. És evident que l'alça dels costos dels materials, unit als problemes en la distribució de peces, han afectat de ple sobre els comptes d'una firma que, ara com ara, "té molta feina al davant per estabilitzar el negoci i tornar a la rendibilitat", tal com ha expressat Jochen Eickholt, CEO de Siemens Gamesa.

El resultat net d'explotació reportat (EBIT) del grup va ser de -878 milions d'euros, mentre que l'EBIT pre PPA i abans de costos d'integració i reestructuració es va situar en -760 milions, amb un marge Ebit del -37,8%. A 31 de desembre de 2022, el deute financer net de Siemens Gamesa es va situar en 1.925 milions d'euros.

Durant el primer trimestre del seu exercici fiscal, Siemens Gamesa va firmar noves comandes per valor de 1.609 milions d'euros, xifra un 35% inferior a la del mateix període de l'any anterior. La seva cartera de comandes va tancar el 2022 en 33.698 milions d'euros.

El passat exercici va ser complex tant per a l'antiga Gamesa com per a la matriu alemanya, Siemens Energy, el qual va haver d'emetre i vendre 1.000 milions com a deute convertible en accions de la companyia. És a dir, la matriu va finançar l'OPA amb deute. La resolució d'aquesta operació va ser l'adquisició total de Siemens Energy, la qual va implicar la sortida total de Siemens Gamesa de la Borsa nacional, tal com ho van aprovar en la Junta General Extraordinària d'accionistes del passat 25 de gener.