Santander acaba d'injectar gairebé 385 milions d'euros en el seu negoci assegurador, el que més ha crescut des de 2019 i el que més beneficis aporta al grup. En concret, el banc que presideix Ana Botín i dirigeix Héctor Grisi ha realitzat aquesta aportació a Santander Insurance, una societat creada el mes d'abril passat on l'entitat agrupa ara tots els negocis asseguradors que té als diferents països on opera. En aquesta filial engloba, per exemple, les joint venture que té amb Mapfre o Aegon a Espanya, la societat amb Allianz a Polònia, o la que té amb Zurich a Mèxic i Xile.

En total, Santander ha integrat a aquest hòlding el negoci que té amb 22 companyies d'assegurances i 20 societats de mediació d'assegurances. En el moment de la seva constitució, fa ja quatre mesos, va dotar a la societat d'un capital de 3.000 euros (el mínim exigit a Espanya per crear una SL) però ara amplia aquest capital en gairebé 385 milions d'euros, segons informa el registre mercantil.

Amb l'esmentada injecció, la companyia espera impulsar encara més el creixement del seu negoci assegurador, encara que ja va vent en popa, ja que ha obtingut una facturació rècord durant els sis primers mesos de l'any i gairebé el doble de beneficis que el 2019. En concret, Santander Insurance ha aportat al grup bancari entre gener i juny 749 milions d'euros, un 8% més que en el mateix període de l'any anterior. La xifra inclou les comissions pagades per les companyies d'assegurances abans esmentades per la venda dels seus productes a la xarxa del banc.

En el primer semestre, el volum de primes emeses per Santander Insurance ha estat de 6.252 milions d'euros, segons es reflecteix en els seus comptes, la qual cosa suposa un creixement de l'11% interanual. Europa és el mercat on més està creixent el banc al sector assegurador, l'absència de dipòsits a termini (malgrat les pujades de tipus) ha disparat la contractació de determinats productes, com les assegurances d'estalvi.

A Espanya, Santander triomfa amb els unit linked; al Regne Unit s'ha estrenat en l'assegurança de salut juntament amb BUPA, el principal proveïdor global d'assistència sanitària. I a Portugal, continua la transformació del negoci on, per exemple, ha digitalitzat el procés de venda del producte de llar, segons indica al seu informe financer.

Les aliances del Santander en assegurances

Santander va anunciar el 2019 que el seu objectiu era convertir-se en el líder de bancaseguros a tots els seus mercats, per a la qual cosa estava completant la seva oferta amb diferents aliances. En aquest context, l'entitat va crear a Espanya una companyia juntament amb Mapfre per oferir assegurances d'automòbil i productes específics per a pimes, que després va estendre a Portugal.

Amb Aegon ja tenia una joint venture des de 2012 a Espanya per a la venda d'assegurances de llar, salut i vida riscos que també va ampliar aquest exercici, un any en què a més es va aliar amb HDI al Brasil per comercialitzar assegurances d'automòbil; A Polònia, manté al seu torn una aliança similar amb l'alemanya Allianz. Tanmateix, l'acord de gran importància és el que té amb Zurich a Amèrica Llatina, concretament al Brasil, Xile, Mèxic, l'Argentina i l'Uruguai. La forma d'operar de Santander, això sí, és similar a tots els seus mercats, crea societats conjuntes on la participació de control la té la companyia d'assegurances, no el banc.

Amb aquesta estratègia, el negoci assegurador del Santander ha crescut ràpidament en poc temps, i per això, també el 2019, l'entitat va decidir integrar Santander Segurs dins de la divisió de Wealth Management & Insurance, on es troba ara. Juntament amb aquest negoci, forma part de WM&I el negoci de gestió d'actius (Santander Asset Management) i de banca privada (Santander Private Banking), la qual cosa els ha convertit en la branca que més aporta als resultats de Santander a nivell grup. En el primer semestre, la seva aportació al benefici va ser de 819 milions d'euros, el 15% del total i el doble que el 2019.

Encara que dels tres negocis, Santander Insurance és el que més pes té, gairebé tant com els altres dos junts. Per aquesta raó, el banc l'ha dotat d'una nova estructura societària i també, del seu propi consell d'administració, tal com es destaca també al registre mercantil. Els seus quatre integrants són Víctor Matarranz, Adela Martín, Raúl Pou i Santiago Álvarez, tots, directius del banc.