Sabadell també comença a pagar els dipòsits. El banc que presideix Josep Oliu ha llançat comptes remunerats i diferents productes d'estalvi amb què paga un interès de fins i tot 5%, això sí, fora d'Espanya, en concret al Regne Unit, on és present a través de TSB. L'entitat segueix els passos del Santander (que també aquest mes ha llançat diversos dipòsits al mercat britànic, amb un interès d'entre el 5% i el 7%) i de BBVA, que a Itàlia està pagant entre un 4% i un 5%.
El Banc d'Anglaterra ha decidit fer una pausa aquesta setmana i no tornar a pujar els tipus d'interès que ja assoleixen el 5,25% després d'haver pujat catorze vegades seguides des de 2021. L'objectiu és el mateix que el del Banc Central Europeu, atallar la inflació i que baixi almenys el 2%, un nivell en el qual els bancs centrals entenen que està controlada.
Tanmateix, encara que les pujades de tipus a Anglaterra van arribar molt abans que en la zona euro, la banca no estava pagant pels dipòsits (com ocorre ara a Europa) el que va portar al regulador aquest estiu, a l'Autoritat de Conducta Financera del Regne Unit (FCA, per les seves sigles en anglès) a posar en marxa un pla d'acció contra aquells bancs que no traslladessin les pujades de tipus d'interès "de manera apropiada" a l'estalvi dels clients.
L'esmentat pla ha consistit a exercir pressió contra la gran banca perquè comencés a remunerar l'estalvi, com finalment ha ocorregut. Doncs Santander UK, la filial britànica del banc que presideix Ana Botín, va llançar a començaments de mes cinc productes d'estalvi amb què paga un interès d'entre el 3,20% i el 5,20%. Encara que un dels seus dipòsits ofereix el 7% TAE els primers dotze mesos, i a partir del segon, ja baixa el 4,50%.
I ara és TSB (la filial de Sabadell) qui anuncia als seus clients tota una gamma de productes d'estalvi, com el compte 'Monthly Save', amb què paga un interès del 5% al cap de 12 mesos. Així mateix, el banc britànic està incentivant els clients amb un regal de 200 lliures en efectiu (uns 230 euros) si es canvien a un compte corrent TSB Spend & Save o Spend & Save. I amb reemborsos durant sis mesos si realitzen pagaments amb targeta.
A Espanya, Sabadell també ofereix un compte remunerat, però paga la meitat, un 2,5% TAE. Així mateix, regala 200 euros en efectiu per a aquells clients que, a més de contractar el compte online, portin la nòmina, i torna fins i tot un 3% de l'import dels rebuts. Unes condicions que podrien millorar, ja que els tipus d'interès ja assoleixen el 4,25%.
Però, Santander i Sabadell no són els únics que han llançat dipòsits i productes d'estalvi fora d'Espanya en unes condicions molt millors del que ofereixen aquí. Doncs a Itàlia, BBVA també ha duplicat la remuneració del seu compte online, que passa del 2% al 4%. I ha elevat al 5% l'interès que paga pel seu dipòsit.
Mentrestant, aquestes tres entitats (que són la segona, tercera i quarta per nombre de clients i actius) no han mogut fitxa al nostre país. Entre els grans només CaixaBank ha anunciat un dipòsit al 2% que de moment està venent en oficina. La famosa i tan esperada "guerra del passiu" està tardant a arribar i el mateix Banc d'Espanya ho ha reconegut. El governador ha manifestat en diverses ocasions que la banca no està transmetent la pujada de tipus als dipòsits, ni a la mateixa velocitat que en el passat, ni de la mateixa forma que ho ha fet a les hipoteques.
I en aquest context, la vicepresidenta del Govern es va reunir fa uns dies amb la plana major de la banca espanyola per exigir-lo que van pagar pels dipòsits, perquè el BCE ja ha apujat els tipus 10 vegades i a més ho ha fet en tot just 14 mesos. Nadia Calviño reconeix que ja hi comença a haver moviment en dipòsits, sobretot en els bancs més petits o digitals, però segueixo insistint els grans perquè siguin més competitius.