Rússia ha donat el vistiplau a l'operació entre Inditex i el grup Daher. El Govern rus ha aprovat la venda del negoci al país de la multinacional espanyola a la firma d'Emirats Àrabs, tal com ha informat el viceministre d'Indústria i Comerç del país, Viktor Yevtújov.

L'operació es dona mesos després que la companyia de moda fundada per Amancio Ortega tanqués totes les seves botigues com a conseqüència de les sancions econòmiques imposades a Rússia després de la invasió d'Ucraïna. Fins aleshores, aquest país era un dels mercats principals on operava l'Inditex, que comptava amb fins a 514 botigues al territori, 86 de les quals eren del vaixell insígnia de la companyia, la marca Zara.

Ara, amb la venda del negoci al grup Daher, el nou propietari obrirà a Rússia botigues sota les marques MAAG, DUB, ECRU i VILET, tal com ha assegurat Yevtújov, segons informa el portal rus RBC i recull EFE. En aquest sentit, l'obertura dels nous establiments comercials està programada per als mesos d'abril i maig.

L'acord de l'operació es va anunciar l'octubre passat, quan la companyia gallega, ara liderada per la filla del fundador, Marta Ortega, va assegurar que els termes de l'operació permetrien preservar "una part substancial" dels llocs de treball que mantenia al país.

Així mateix, segons l'acordat, els punts de venda de marques propietat del grup comprador, seran "totalment alienes a Inditex". No obstant això, des de la firma de moda espanyola van destacar que si les circumstàncies futures permetien la tornada a Rússia, Inditex té un acord amb Daher per col·laborar conjuntament a través d'un contracte de franquícies.

Més enllà de Zara, Inditex comptava amb presència de les marques Bershka, Pull&ear, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti i Zara Home a Rússia, on comptava amb botigues en règim de lloguer. El cessament d'operacions a Rússia, va suposar per a Inditex deixar de comptar amb el 8,5% del seu resultat d'explotació total.

Si bé és cert que la companyia ha sabut reforçar-se en altres mercats com el nord-americà i potenciar el seu negoci online, a més d'aconseguir cobrir el forat rus amb un fons de provisions perquè l'impacte fos menor. En aquest sentit, els resultats rècord de la companyia el 2022 reflecteixen la solvència davant del contratemps que ha suposat per al seu negoci el conflicte entre Rússia i Ucraïna.