La família Rubiralta entra en suspensió de pagaments després de perdre el control de Celsa, en mans dels creditors després que un jutjat homologués el pla de reestructuració proposat per a la siderúrgica catalana. D'aquesta manera, les tres societats patrimonials amb les quals el president de Celsa, Francesc Rubiralta Rubió, i els seus germans Carola, Ana i Ignasi controlava el grup siderúrgic han presentat concurs de creditors.

Segons han confirmat a Efe fonts coneixedores de la situació d'aquestes societats i ha avançat Economía Digital, s'ha presentat concurs per a totes elles i el passiu de les tres societats -denominats Ania Recursos Inversores, Afintex Desarrollos Globales i Gestió Empresarial Bages- suma uns 540 milions d'euros. Aquestes societats patrimonials, constituïdes entre 2001 i 2006, han estat les utilitzades pel president de Celsa i els seus germans per controlar la siderúrgica durant tots aquests anys.

Tanmateix, Celsa és ara en mans d'un grup de fons estrangers, ja que la sentència donada a conèixer el passat 1 de setembre pel jutjat mercantil número 2 de Barcelona va donar via lliure als creditors per convertir el seu deute en el 100% del capital de Celsa, en ser més gran el deute que el valor de la companyia.

En concret, els fons afirmen que aquella sentència els concedeix el 100% de Celsa mitjançant la capitalització de 1.352 milions de deute convertible i de part del deute jumbo, i ja han avançat que han elegit Rafael Villaseca, exconseller delegat de Naturgy, com a futur president de Celsa.

Les societats controlaven les accions de les empreses 'Pico'

Encara que aquella sentència de setembre va suposar arrabassar el control de Celsa a la família Rubiralta, el Govern s'ha de pronunciar encara sobre si autoritza o no aquesta operació i en quines condicions, i en aquest context està buscant un soci industrial espanyol perquè entri en l'accionariat. Aquestes societats patrimonials que han presentat concurs controlaven al seu torn les accions de les anomenades empreses 'Pico': Inversions Pico Aneto, Inversions Pico Anayet i Inversions Pico Espases, que actuaven com a capçaleres de l'entramat societari de Celsa.

Aquest passiu existent amb les tres empreses Pico és molt anterior a 2017, ja era conegut per les entitats creditores i es va homologar dins del refinançament del deute del grup el novembre del 2017, segons apunten les fonts consultades per Efe. El concurs de les patrimonials es va presentar dimecres als jutjats de Barcelona i la sol·licitud de concurs va resultar obligada per als Rubiralta davant de la constatació de què els seus patrimonials es trobaven en una situació d'insolvència imminent.

Els quatre germans Rubiralta Rubió controlaven la totalitat de les accions de Celsa des que el 2010 va morir el seu pare, Francisco Rubiralta Vilaseca. Francesc, el primogènit, va néixer el 1977 i és l'únic que s'ha dedicat en cos i ànima a Celsa, on va començar a treballar el 2005.