Álvaro Lobato Lavín, el magistrat del jutjat mercantil número 2 de Barcelona, que va dictar sentència sobre el 'cas Celsa' deixant el grup -propietat de la família Rubiralta- en mans dels fons creditors de la companyia, va estar anteriorment vinculat professionalment a un dels creditors, en concret, Deutsche Bank AG London Branch. La relació entre l'advocat Lobato i el fons alemany es remuntaria als anys 2019 i 2020, quan l'ara magistrat exercia les seves funcions de lletrat al prestigiós bufet DLA Piper. Aquesta consultora multinacional es va crear el 2005, arran de la fusió dels despatxos d'advocacia Piper Rudnick -el bufet nord-americà que va aplanar el camí perquè José María Aznar obtingués un reconeixement als EUA- amb el britànic DLA. Anys més tard, l'expresident espanyol es va incorporar a DLA Piper, com a assessor sènior.

Entre la documentació de Deutsche Bank AG London Branch constaria, segons una informació difosa per El Periódico, un recurs d'apel·lació d'un conglomerat de fons, l'alemany, entre ells, contra Sacyr i Cintra per la construcció de l'autopista de peatge R-4 de Madrid, datat el 2019. La segona, de juliol de 2020, és un altre recurs d'apel·lació, amb el mateix fons en la part apel·lant, en un procés contra el concurs de creditors d'Aeropistas, declarat el gener de 2014. Álvaro Lobato es va incorporar al despatx de DLA Piper quan la consultora va reforçar la seva presència a Espanya, el 2009, i va deixar la firma el 2019, de la qual va ser responsable de l'àrea de litigis. També ha estat vinculat a la Fundació Fide, un think-thank juridicoeconòmic que actua com a fòrum d'espais de debat, investigació i formació en les matèries més rellevants de l'entorn juridicoeconòmic modern.

El magistrat va dictar sentència sobre el concurs de creditors del grup Celsa que van sol·licitar els fons d'inversió, en possessió de gairebé 4.000 milions de deute, el passat 4 de setembre, al·legant que l'import del deute era molt superior al valor de la companyia i que, amb la proposta dels creditors s'assegura la viabilitat del grup Celsa. Entre els seus arguments constava que: "en una moderna economia competitiva, el mercat és i ha de ser l'únic àrbitre de la supervivència econòmica".

En una resolució que no admet cap recurs basant-se en la nova llei concursal vigent a Espanya des del 26 de setembre de 2022, Lobato va sentenciar que els creditors tenien la facultat d'implementar el pla de reestructuració del deute, ja que "és l'única alternativa viable a mitjà termini per a la totalitat del grup Celsa". Sí que va advertir el magistrat que els creditors hauran "de complir estrictament els seus compromisos, preservant i incrementant el valor de la companyia". Aquest últim extrem està pendent de la decisió que prengui el Govern espanyol, ja que, en aplicació de la llei d'opes, aprovada durant la pandèmia per blindar a les companyies espanyoles davant inversors de fora de la Unió Europea, l'executiu ha d'autoritzar l'operació. Els creditors van sol·licitar oficialment la presa de control de la siderúrgica catalana la setmana passada. Segons la norma, el Govern disposa de tres mesos per prendre una decisió i ja ha exposat els fons internacionals que exigirà que es desprenguin d'entre un 20% i un 25% del capital de la companyia, per donar entrada a un soci industrial espanyol.