La patronal Hostaleria d'Espanya apunta en un informe que la restauració ha entrat en una fase de moderació del consum després de tres anys de la millora de l'activitat a causa de l'empenta del període postpandèmia. Tot i que encara no han difós les dades definitives, des del sector de la restauració es preveu acabar l'any amb un augment de la facturació d'entre el 4% i el 10%.

Segons les últimes dades de l'IPC, els preus en bars i restaurants són un 5,6% més alts que fa un any (dades a novembre), una xifra que supera el 3,2 % general, però és inferior al 9% que s'ha apuntat la cistella de la compra d'aliments bàsics.

El 2023 acaba com l'any de la "recuperació" després de l'impacte de la pandèmia, però amb l'ànim contingut de cara al següent, ja que les previsions apunten a una moderació dels resultats d'una activitat que sembla estar "tocant sostre" i que no preveu avançar més d'un 4% el 2024, segons la patronal.

Costos laborals i energètics

Per al president d'Hostaleria d'Espanya, José Luis Yzuel, aquest serà un any "de rècord" en què fins i tot dades com les d'ocupació han estat positives, sent aquest un dels "principals problemes" del sector a causa de la dificultat per trobar personal qualificat.

En declaracions a Efe, ha recalcat els efectes que ha provocat la inflació a la cistella de la compra dels bars i restaurants, amb un increment de "fins a dos dígits", que han intentat "no repercutir" en els consumidors.

Més negoci, menys rendibilitat

A aquesta pujada se li afegeix l'encariment de l'energia i dels costos salarials que, juntament amb la partida de la compra, suposa, en opinió de Yzuel, el 60% de la despesa dels negocis i porta un impacte negatiu en la seva rendibilitat.

En aquest sentit, segons les dades de l'anuari, la millora de resultats s'ha produït per un volum de vendes més gran i no per la millora dels marges. Així i tot, i malgrat els anteriors factors i que la xifra d'explotació ha "minvat", la valoració general de Yzuel d'aquest 2023 en el sector de la restauració és "molt bona".

Per part dels empresaris, d'acord amb una enquesta de la patronal, la pujada continuada dels preus dels aliments ha derivat en un augment de la preocupació pels costos de les matèries primeres.

De fet, en l'inici de 2023, aquest repte va avançar al dels costos de l'energia com a principal problema a considerar per part dels restauradors. Juntament amb els costos de les matèries primeres, també els ha preocupat més aquest any la pressió fiscal i els costos salarials.

Falten 100.000 professionals

El conjunt de l'hostaleria ha seguit una evolució "ascendent" durant aquest any en matèria d'ocupació al llarg dels trimestres, fins a arribar a prop d'1,9 milions en els mesos de l'estiu.

En la restauració, la contractació ha augmentat per sobre del 7% tant en el segon com en el tercer trimestre, superant els 1,35 milions de treballadors en els dos períodes. No obstant això, per al president de la patronal el problema en matèria d'ocupació rau en la dificultat dels empresaris per trobar "personal qualificat", i manté la xifra de personal que "continua fent falta" en 100.000 treballadors.

Les terrasses

Als problemes habituals del sector, entre els quals destaca el de personal i ara els costos de producció, s'ha sumat en les últimes setmanes de l'any la possibilitat que el Ministeri de Sanitat prohibeixi fumar a les terrasses dels bars i restaurants.

En una trobada amb periodistes la ministra de sanitat, Mónica García, va indicar que entre les seves prioritats s'ha marcat "treure del calaix" el pla antitabac que preveu ampliar els espais lliures de fum a les terrasses, les platges o els cotxes en presència de menors i embarassades.

Les reaccions no han tardat a arribar, per part d'aquest sector, Yzuel va indicar que ha demanat per carta una reunió amb la titular de Sanitat per tractar la proposta, que ha descrit com un "empitjorament" d'una situació per als seus negocis, ja que afecta els establiments de forma "radical".

A més, l'organització Nofumadores ha presentat prop de 188.000 firmes davant Sanitat per reclamar que totes les terrasses de bars i restaurants, cobertes o no, siguin lliures de fum per llei.

Amb la posada en marxa de la mesura o sense, la restauració encara el 2024 amb la vista posada en l'evolució dels preus, la recerca de solucions davant de la falta de personal qualificat i l'estabilització d'uns anys que deixen enrere un període de "rècord" per donar la benvinguda a una moderació del consum.