Repsol ha anunciat l'adquisició del 40% de tres instal·lacions industrials de Bunge a Espanya per uns 276 milions d'euros (300 milions de dòlars) i fins a 37 milions d'euros (40 milions de dòlars) addicionals en pagaments contingents, segons ha assenyalat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Aquesta transacció, que està subjecta a les condicions de tancament habituals, incloses les aprovacions regulatòries, forma part de l'aliança segellada entre ambdues companyies per al desenvolupament de noves oportunitats que ajudin a satisfer la demanda de matèries primeres amb menor intensitat de carboni per produir combustibles renovables.

L'acord inclou tres plantes operades per Bunge dedicades a la producció d'olis i biocombustibles a Bilbao, Barcelona i Cartagena, properes a complexos industrials de Repsol. Per la seva part, Bunge continuarà sent un productor i proveïdor clau de farines proteiques, olis vegetals, oleaginoses i cereals a Espanya.

Mitjançant aquest acord estratègic, Repsol incrementa el seu accés a les matèries primeres necessàries per assolir el seu objectiu de produir fins a 1,7 milions de tones de combustibles renovables el 2027. Actualment, la capacitat de producció de Repsol és d'1,1 milions de tones de combustibles renovables a l'any i el seu propòsit és elevar-la fins i tot un 55% de cara a 2027.

A més, té prop de 120 estacions de servei amb combustibles renovables i vol assolir 600 a finals d'any i 1.900 el 2027. En virtut d'aquesta aliança, ambdues companyies planegen explorar altres àrees de cooperació i desenvolupament de projectes per augmentar la disponibilitat potencial d'olis i greixos no destinats a alimentació per al mercat de combustibles renovables.

Segons ha apuntat el director general de Transformació Industrial i Economia Circular de Repsol, Juan Abascal, aquesta operació suposa un avenç de cara a aportar solucions per reduir les emissions netes de CO₂ del transport de la forma més ràpida i eficient possible. Per la seva part, el copresident d'Agronegocis de Bunge, Julio Garros, ha afegit que aquesta aliança referma el compromís del grup per crear rutes alternatives de descarbonització de les cadenes de subministrament agrícoles i d'olis.

Bunge, que té el seu domicili social a Ginebra (Suïssa), i la seva seu corporativa a Missouri (Estats Units), compta amb aproximadament 23.000 empleats repartits en 300 instal·lacions ubicades a més de 40 països. El grup està especialitzat en el processament de llavors oleaginoses i en la producció d'olis i greixos especials d'origen vegetal.