Reial Madrid CF, a través de la seva societat Reial Madrid Estadi, ha seleccionat Acciona i Saba per a la construcció i explotació dels pàrquings de l'estadi Santiago Bernabéu. La societat Reial Madrid Estadi SL ha seleccionat al grup que presideix José Manuel Entrecanales per executar les obres dels dos pàrquings per un import de 70 milions d'euros, aproximadament, mentre que Saba els explotarà durant 40 anys. Segons ha avançat elEconomista i ha confirmat ON ECONOMIA, Acciona s'ha imposat a altres firmes que també volien fer-se amb l'adjudicació, com FCC, que finalment s'ha centrat en la remodelació de l'estadi, que s'estima que finalitzin al llarg de l'any que ve.

El Reial Madrid CF va guanyar un contracte mesos enrere per construir i operar els dos aparcaments públics projectats per l'Ajuntament de Madrid al costat del Santiago Bernabéu, en ser l'única empresa que va presentar una oferta en el concurs. L'import de l'adjudicació per a l'explotació dels dos pàrquings ascendeix a 561 milions d'euros.

Dos pàrquings amb quatre plantes cada un

Els pàrquings, situats al passeig de la Castellana i al carrer Padre Damián, constaran de quatre plantes cada un, disponibilitat per a 1.846 vehicles (1.299 places destinades a rotació i 547 places més destinades a residents) repartides en més de 70.000 metres quadrats de superfície.

En concret, el de passeig de la Castellana tindrà una superfície total de 37.869 metres quadrats distribuïts en quatre plantes subterrànies i els seus accessos, amb un total de 1.229 places i una plataforma per a mobilitat compartida d'emissions zero.

El pàrquing de Padre Damián, per la seva part, tindrà una superfície total de 32.975 metres quadrats amb 617 places d'aparcament i un centre de distribució urbana de mercaderies d'última milla. A més, s'habilitarà un pàrquing per a autobusos amb dotze dàrsenes a la segona planta i un túnel d'ús públic per facilitar la connexió entre les vies Padre Damián i el Passeig de l'Havana.

Obres en el Santiago Bernabéu | Foto: Europa Press
Obres en el Santiago Bernabéu | Foto: Europa Press

Veïns afectats

El projecte es va iniciar a l'estiu de 2021, quan el Reial Madrid CF va sol·licitar a l'Ajuntament de Madrid la construcció de dues places d'aparcament. El passat 24 d'octubre, tanmateix, el club blanc va rebre un revés després que el Jutjat Contenciós-Administratiu número 30 de Madrid admetés la demanda de l'Associació de Perjudicats pel Bernabéu contra el consistori de la capital.

Els veïns de la zona, afectats per les obres dels pàrquings, van considerar que existeixen "irregularitats tècniques en el projecte de construcció de dos aparcaments i un túnel" i van indicar que "no es justifica la necessitat dels aparcaments ni d'un túnel que a més no incorpora un estudi de seguretat". El club presidit per Florentino Pérez, per la seva part, augura que les obres durin dos anys i prevén una "important" descongestió del trànsit de la zona.