Aquest dissabte es compleix un any de la sortida a borsa del gegant de perfumeria i cosmètica Puig. Amb una valoració inicial de pràcticament 14.000 milions d'euros i una de les operacions més destacades del 2024, la firma propietària de marques com Carolina Herrera o Paco Rabanne ha vist caure les seves accions més d'un 30,73% des del seu debut. Ara, 365 dies més tard, la companyia afronta el seu segon any com a empresa cotitzada amb la debilitat del sector del luxe en el punt de mira, la crisi geopolítica i la volatilitat dels mercats.
De fet, la sortida de Puig a borsa va ser la més gran a Europa aquell any i la de major pes a Espanya des del 2015. El president executiu de la companyia, Marc Puig, va ser l'encarregat d'executar el tradicional toc de campana a la Borsa de Barcelona i va sostenir que la nova etapa com a cotitzada "és el millor mode per assegurar el futur a llarg termini de la firma i la sostenibilitat del projecte per a les següents generacions". La multinacional va saltar al parquet amb una valoració de 13.920 milions d’euros i un preu per acció de 24,50 euros, el màxim de la forquilla prevista. Durant els primers minuts de cotització, les accions van arribar a pujar més d’un 8%, però van tancar el dia sense canvis. Ara, un any més tard, les accions han caigut un 30,73%, fins als 16,97 euros per acció.
La depreciació de l'acció de Puig es deu a una combinació de diversos factors, tant interns com externs, entre els quals destaquen el debilitament de la demanda en mercats clau, l'impacte de la política aranzelària dels EUA, les tensions comercials i l'efecte contagi pels resultats dels seus competidors, especialment després de la presentació dels comptes de LVMH, líder del sector del luxe, que van caure més de l'esperat. A més, a tot això s’hi afegeix la retirada puntual d’un producte de la marca Charlotte Tilbury.
Cal recordar que només dos mesos després del seu salt a la Borsa, Puig va passar a formar part de l'Ibex-35 en substitució de Melià Hotels amb una valoració que escalava fins als 15.176 milions d'euros. "És cert que des del moment de la sortida a Borsa l'acció ha experimentat una baixada, però tots els compromisos que vam adquirir en el moment els hem anat més que complint. Per tant, sentim que hem fet la nostra feina, va apuntar fa unes setmanes Puig, per afegir que "el sector en general ha patit un decreixement a què la companyia no és immune".
"Puig és dels valors més recomanats pels analistes"
Per a Borja Ribera, director en finances personals a GVC Gaesco i professor universitari, Puig és dels valors "més recomanats" pels analistes financers. "És cert que l'acció ha estat castigada, però va sortir bastant cara i durant l'any passat la companyia no va arribar als resultats que esperava. Tot i això, l'empresa es troba en un moment molt positiu, va registrar un benefici net de 531 milions --un 14% més-- i compta amb un marge brut del 75%. En aquest sentit, el professor recorda que hi ha "incertesa en tot el sector" i que Puig és una empresa molt cíclica, però que, així i tot, és una empresa atractiva i amb potencial de creixement.

Afectació per la política aranzelària
Respecte a l'afectació aranzelària, Ribera assenyala que, quan Donald Trump va anunciar els gravàmens, el preu de l'acció de Puig se situava al voltant dels 17 euros i va acabar registrant el seu mínim històric, en 14,20 euros. "La caiguda dels 17 euros als 14,20 euros sí que va ser pels aranzels, però no va ser una problemàtica només de Puig, va ser un problema conjuntural perquè va afectar a tot el mercat en general".
Marc Puig, president executiu de la companyia, va reconèixer fa un mes que aquests tindran impacte en el rendiment de la companyia, però va destacar la diversificació geogràfica com a estratègia per mitigar aquest risc. Tot i això, ja va anticipar que els gravàmens podrien desencadenar un augment de preus de mercat, després d'afegir que Good Girl, de Carolina Herrera, és el número u en perfumeria femenina als Estats Units.
En una línia similar parla Jordi Fabregat, professor del Departament d'Economia, Finances i Comptabilitat a Esade i director de l’Executive Màster en Finances d’Esade, que confirma que no és habitual que una empresa caigui tant en borsa en el seu primer any com a cotitzada, però que els múltiples de l'empresa són correctes i positius. "Estem en un moment d'incertesa i volatilitat, que fa especialment difícil valorar amb precisió les empreses, però queda clar que amb l'entrada de Trump a la Casa Blanca, moltes companyies s'han vist afectades". A més, creu que les accions no seguiran baixant, però que quan hi ha situacions d'incertesa, el primer que es redueix és el consum i més encara en el segment del luxe.
La companyia compleix amb les previsions de creixement
Malgrat els desafiaments, la majoria d'analistes mantenen una visió optimista sobre el futur de Puig. A més, la multinacional ha complert amb les seves previsions de creixement per a aquest 2025, malgrat els pronòstics de desacceleració del mercat global de la bellesa. Les vendes netes de Puig en el primer trimestre van assolir els 1.206 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 7,5% a perímetre i tipus de canvi constants (LFL) i del 7,8% en termes reportats. En els tres primers mesos de l'any, la companyia va registrar un creixement en tots els segments geogràfics, destacant els resultats d'Amèriques i Àsia-Pacífic.
La família Puig manté el 71,7% dels drets econòmics i el 92,5% dels drets de vot, gràcies a un sistema dual d'accions que atorga cinc vots per acció de classe A (en mans de la família) i un vot per acció de classe B (en mans d'inversors institucionals). Aquesta estructura permet a la família conservar el control de l'empresa i, al mateix temps, comptar amb l'entrada d'inversors.