L'aeroport de Barcelona-El Prat Josep Tarradellas és el que millor ha evolucionat des de 2019, l'últim any abans de la pandèmia, segons el rànquing anual elaborat per AirHelp Score. L'organització puja la seva nota del 7,02 al 7,68 i el fa escalar posicions en la classificació de millors aeroports del món, Europa i Espanya. L'aeròdrom se situa ara al lloc 53 del rànquing mundial, el cinquè d'Europa i el tercer a nivell nacional.

En concret, el Prat puja 50 posicions en la llista de millors aeroports del món respecte a l'últim estudi, passant en la classificació del número 103 al 53. El que el situa al seu torn al lloc 11 dels 12 aeroports espanyols del rànquing i al lloc 46 dels 60 d'Europa. També escala a Europa, com a cinquè millor aeroport i a Espanya, fins a tercera posició.

AirHelp Score li dona una nota mitjana de 7,68 que s'explica amb, un 7,60 en puntualitat, un 7,72 en valoració dels clients i un 7,85 en espais de botigues i restauració; L'aeroport de Madrid-Barajas Adolfo Suárez també escala posicions en aquest rànquing, però menys que el català. Amb una puntuació general de 8,25 punts puja 21 llocs en la classificació de millors aeroports del món respecte a l'últim informe elaborat el 2019 en el qual apareixia en el número 33.

De manera que ara es posiciona al dotzè lloc. A nivell nacional, es manté en el primer. A l'aeroport de Madrid li segueix el de Bilbao en el rànquing de millors aeroports d'Espanya amb una puntuació de 8,05 punts que es divideix en un 8,39 en puntualitat, un 7,81 segons l'opinió dels usuaris i un 7,28 en botigues i restauració.

Cada companyia utilitza uns criteris diferents per elaborar aquesta classificació, així, la consultora Skytrax també va elaborar fa uns mesos un rànquing amb els 100 millors aeroports del món i va situar cinc espanyols entre ells. Al capdavant Adolfo Suárez de Madrid, posicionat al lloc 16, seguit de Barcelona-El Prat, al lloc 23, Málaga-Costa del Sol en el 97, Alacant-Elx en el 98 i Palma de Mallorca tancant la llista en la posició 100.

Aquests rànquings no mesuren el nombre de passatgers ni el tràfic de mercaderies, on clarament Madrid i Barcelona treuen la davantera a la resta. Segons les últimes dades publicades per Aena a tancament de novembre, un total de 46 milions de passatgers han passat aquest any per l'Aeroport de Barajas i uns altres 38,3 milions per El Prat d'un total de 225,7 milions que han transitat per tots els aeroports de la seva xarxa. És a dir, que només aquests dos concentren gairebé el 40% del trànsit total.

Tanquen el top cinc, Palma de Mallorca amb 27,6 milions de passatgers en els onze mesos, Málaga-Costa del Sol amb uns altres 17,2 milions i Alacant-Elx, que suma, 12,3 milions. En tots els casos aquests aeroports han duplicat el trànsit de 2021, que encara va estar molt condicionat per les limitacions per viatjar de la pandèmia, i estan a menys del 20% de recuperar el trànsit de 2029, abans del Covid.

Els millors aeroports del món

El rànquing anual elaborat per AirHelp Score situa diversos aeroports de Tòquio i el Brasil entre els millors del món. En primera posició la firma destaca al Tokyo Haneda International Airport, que aconsegueix una puntuació global de 8,83. I en segona posició a l'aeroport de Recife al Brasil amb 8,52 punts. Però en tercer lloc repeteix un altre aeroport japonès, el Tokyo Narita International amb un 8,49 i el quatre, un altre brasiler l'Aeroport Internacional de Viracopos amb una nota de 8,41 punts. Només el Brasil col·loca cinc aeroports entre els dotze millors del món.

Al llistat també es cola l'aeroport de Dubai als Emirats Àrabs Units, que a més és el que més posicions gana el 2022, si bé, passa del lloc 111 de 2019 al 9 el 2022, degut principalment a un millor rendiment en puntualitat, seguit del de Kuala Lumpur a Malàisia que millora en totes les categories: puntualitat, opinió dels clients i botigues i espais de restauració i el de Bogotà El Dorado a Colòmbia que ascendeix per la seva bona puntuació en puntualitat.

En el costat oposat se situa l'aeroport de Charleroi a Bèlgica, que és el que més pèrdua pateix en comparació amb 2019, passant del lloc 14 al 142, baixa 128 llocs; seguit de l'aeroport Internacional d'Atenes Eleftherios Venizelos a Grècia, que cedeix uns altres 96 llocs; obtenint ambdós una pitjor classificació en totes les categories; Així mateix, l'Aeroport de Bristol al Regne Unit és el tercer que més posicions perd, en total 77, principalment pels seus mals resultats quant a puntualitat.