Els sindicats d'Ibercaja han traslladat les protestes iniciades fa dues setmanes a la Plaça Paradís de Saragossa, on és la seu del banc, al carrer Alcalá de Madrid. Comissions Obreres i UGT, que tenen més del 50% de representació sindical, continuen esperant que el banc que dirigeix Víctor Iglesias ancó la taula de negociació i abordi amb la RLT assumptes com "la pressió comercial dels treballadors en oficines, la falta de treballadors després de l'onada de ERE, o la pèrdua de poder adquisitiu", expliquen.

El conseller delegat va respondre a mitjans de setembre a una carta que prèviament havien enviat CCOO i UGT amb aquestes peticions, i en la missiva "va instar l'Àrea de Persones (recursos humans) a asseure's amb els sindicats per tractar aquests temes", revelen. Però un mes després no hi ha hagut acostament per part de l'empresa per arrencar aquesta negociació, emparant-se que s'ha de negociar al Conveni Col·lectiu.

Sobre això, els sindicats recorden que tota la banca espanyola ha pres mesures per beneficiar la seva plantilla al marge del Conveni Col·lectiu. Per exemple, Bankinter va donar una paga extra de 1.000 euros a cada treballador per compensar la inflació, a més de pujar-los un 4,5% el salari, que va ser el pactat amb AEB. Mentre que Santander ha topat els préstecs hipotecaris dels seus empleats a l'1,5% durant dos anys, igual com Abanca o BBVA, després del repunt de l'euríbor.

Però res d'això no ha ocorregut a Ibercaja i per aquesta raó, van decidir concentrar-se primer a Saragossa i ara a Madrid. La protesta d'aquest dijous ha tingut lloc al Carrer Alcalá 29, davant una de les oficines principals d'Ibercaja a la capital, i no serà l'última. "Aquestes concentracions s'emmarquen dins en una sèrie d'accions que s'aniran concretant en els pròxims dies si la direcció no se senti a negociar", subratllen des de CCOO, i que al pitjor dels escenaris podria acabar fins i tot en vaga.

El sindicat qualifica d'"obscè" els 4,6 milions d'euros que s'ha repartit la cúpula amb les bonificacions aquest any. "La plantilla ha fet un gran esforç durant aquests últims anys, però la recompensa és només per al CEO i l'alta direcció. Som mereixedors de tenir una adaptació salarial, sobretot per l'enorme pressió comercial." Comissions Obreres assegura que actualment hi ha diverses denúncies d'assetjament laboral "greu".

Aquesta pressió comercial s'ha intensificat per l'onada de ERE dels últims anys, indiquen des d'UGT. Cal recordar que l'entitat aragonesa va executar el seu últim acomiadament col·lectiu el passat 2021, quan van sortir 750 persones de l'entitat. Els Expedients de Regulació d'Ocupació han estat una constant a Ibercaja des de 2013, quan va absorbir Caixa 3, conformada per CAI, Caixa Cercle de Burgos i Caixa Badajoz.

Els anteriors expedients van tenir lloc el 2013, 2014, 2015 i 2017. I s'han saldat amb 2.170 llocs de treball i més de 700 oficines menys. Així, la plantilla d'Ibercaja està formada ara per menys de 4.800 persones.