BBVA ha pagat els plats trencats en la junta d'accionistes de la falta d'acord entre l'Associació Espanyola de Banca (AEB) i els sindicats amb els salaris. Durant la reunió de dijous passat, dins del conveni col·lectiu de banca que estan negociant, la patronal que presideix Alejandra Kindelán va proposar als representants dels treballadors de millorar les remuneracions del sector (BBVA, Santander, Sabadell... ) un 9% en quatre anys.

Però els sindicats la van rebutjar, si bé, havien pactat només un dia abans una millora de l'11% a tres anys amb l'altra patronal, CECA, que representa CaixaBank, Unicaja i Abanca, entre altres entitats. En no assolir-se un acord, la representació laboral va decidir seguir endavant amb les protestes convocades en algunes ciutats del país, entre les quals, les de Bilbao.

En concret, les convocades als voltants del Palau d'Euskalduna, on se celebrava la junta d'accionistes de BBVA divendres. Però l'alta cúpula del banc basc no només va haver de fer front a les protestes al carrer, on els sindicats exigien "un conveni digne". També van aprofitar les seves accions per fer ús del torn de paraula i elevar la tensió dins de la junta.

CCOO, UGT, SECB, ACB, CGT, CIGA, ELA... els representants dels treballadors van expressar el seu malestar per no poder avançar en la negociació del nou conveni col·lectiu, però també per la pressió comercial que reben dins del banc, sobretot, els treballadors d'oficines. I apressaven el banc a prendre mesures.

"Ens hem manifestat a la porta del palau per reivindicar un conveni col·lectiu just. Ens trobem amb uns resultats rècord de BBVA, un salari a la cúpula que és 177 vegades superior al de la plantilla i un president que és la segona persona que més cobra del sector financer a Espanya. Però deceben la plantilla amb els salaris", denunciaven des de Comissions Obreres.

El sindicat també destacava que, "dia a dia", s'enfronten a una elevada pressió comercial i a un ambient laboral "desmotivador, tens i estressant". En la mateixa línia, UGT recordava que hi ha convocada una vaga general per al dia 22 de març, que no es cancel·larà si no hi ha acord.

Per la seva part, ELA i CIGA assenyalaven que el passat 29 de febrer ja van anar a la vaga per expressar el cansament de la plantilla, "que no només és pel conveni", sinó per tot el que hi ha darrere d'aquest fet. Van assegurar que les protestes van ser "un èxit" i que han agitat la taula de negociació.

En definitiva, els diferents sindicats van demanar que un acord "que acabi una vegada per sempre amb la compensació i l'absorció". I van exigir que una pujada salarial "per a tota la plantilla, no només per als alts càrrecs". D'altra banda, van denunciar que la xarxa d'oficines està sota mínims des de l'ERO del 2021, ja que no es cobreixen les baixes ni les vacances, "la qual cosa està provocant més gran pressió comercial i queixes per part dels clients".

El president de BBVA, Carlos Torres, va respondre de manera conjunta als sindicats, destacant que el nou conveni s'està negociant al si de l'AEB i des de BBVA tenen "la ferma voluntat d'arribar al millor acord".

Va aprofitar també per defensar que a finals del 2022, quan la inflació estava disparada, van pujar un 2,5% les retribucions sobre el salari base, garantint, almenys, una pujada de 1.000 euros a tots els treballadors del banc. I van millorar la seva contribució als plans de previsió i de pensions.

"Hem mirat de pal·liar els efectes de la inflació en salaris. I sense existir obligació legal també es va acordar una pujada salarial del 4,5% efectiva ja des de gener del 2023, juntament amb altres beneficis per als empleats", comentava. El primer espasa de BBVA recordava que van augmentar un 48% la contribució mínima al pla de pensions i van posar una disposició de la plantilla una nova pòlissa d'estalvi, que a tancament del 2023 havien sol·licitat més de 10.000 empleats a Espanya (el 47,8% del total).

"Per fer front a la pujada de l'euríbor, també s'han posat límits als préstecs i hem dut a terme pujades salarials atenent meritocràcia. Continuarem treballant en aquesta línia per al futur", concloïa l'executiu.