Canvis organitzatius. La patronal de la petita i mitjana empresa catalana Pimec ha nomenat un president per a la ciutat de Barcelona, Àlex Goñi, que fins ara ha estat al capdavant de Pimec Comerç. Goñi serà rellevat pel farmacèutic Antoni Torres com a president d’aquesta sectorial dels comerciants.
Antoni Cañete, president de Pimec, ha justificat aquests canvis en l’organigrama patronal per la importància que donaran a Barcelona sense oblidar la seva representació patronal a Catalunya, a l’Estat i a Europa, on ja han nomenat els seus representants.
La presidència de Pimec a Barcelona és un càrrec de nova creació. S’ha posat en marxa després del canvi de govern a l’Ajuntament per impulsar l’activitat de la petita i mitjana empresa a la ciutat. Cañete va indicar que era una “anomalia” que no existís aquesta figura de president de la patronal a Barcelona.
Goñi conjugarà les funcions de vicepresident de Pimec amb la de ser “la cara” de la patronal de les pimes a Barcelona. Fins ara ha estat al capdavant de la principal organització de Pimec, que és la dels comerciants. Goñi va subratllar que és “un home de diàleg i no de monòleg”.
Per la seva banda, Antoni Torres, farmacèutic des de fa 40 anys, president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), substituirà Goñi en la presidència de Pimec Comerç. En la seva intervenció, Torres va indicar que l’objectiu de la seva presidència serà que “els comerços de proximitat siguin entesos com un servei a la societat, de benestar i salut per a les persones”. Potser per la seva faceta professional, va subratllar que “defensar el comerç és defensar la salut de tots”.
Situació política
Cañete va afirmar que “necessitem com més aviat millor un govern i que sigui el més estable possible, que generi confiança”. A preguntes dels informadors, el president de la patronal de les pimes catalanes també es va referir a l’amnistia, en indicar que “esperem que els problemes polítics es resolguin en els àmbits polítics”, però va ser crític amb la reducció de la setmana laboral que planteja el pacte de govern entre el PSOE i Sumar.
“Manifestem clarament que la reducció d’hores farà que moltes empreses entrin en una situació d’inviabilitat”, va indicar. I va posar com a exemple les empreses del sector de la neteja, que treballen amb marges molt petits i en els quals el 90% de la despesa són costos laborals. “Si passen de 40 hores a 37,5 amb el mateix salari, no seran viables”.
Sobre les qüestions laborals, Cañete va insistir que s’havien de tractar en l’àmbit del diàleg social i, en aquest sentit, va reclamar la presència de la petita empresa en les meses de negociació estatals, paper que en l’actualitat la CEOE manté en exclusiva per part de la patronal. “Denunciem que les Pimes no tinguin veu pròpia en el diàleg social”, va reiterar.
El secretari general, Josep Ginesta, va lamentar que el pacte entre el PSOE i Sumar pel que fa a la reducció de la setmana laboral no tingui en compte “la competitivitat i la viabilitat de les empreses”.