Norges Bank ha tornat a superar el 5% de la participació en el capital de Repsol. L'entitat gestionada pel fons sobirà de Noruega se situa amb un 5,102% de les accions de la petroliera espanyola que presideix Antonio Brufau, segons consta en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Es tracta del segon accionista més gran de Repsol, només per darrere del gegant de la inversió BlackRock, que compta amb una participació del 5,475%. D'aquesta manera, Norges Bank torna a posicionar-se per sobre del 5% que havia perdut el passat 29 de setembre, després de reduir la seva quota fins al 4,899%.

En aquest sentit, Norges Bank controla ja 65,17 milions d'accions de Repsol, de les quals 8,9 milions (un 0,699% del capital) és a través d'un col·lateral. Segons el preu de mercat a tancament de dilluns, amb els títols de Repsol cotitzant a 14,53 euros, la participació de Norges Bank en Repsol estaria valorada en alguna cosa més de 947 milions d'euros.

Les accions de la companyia energètica pujaven passades les 16:00 hores d'aquest dimarts un 0,62%, fins als 14,62 euros, després que en la sessió d'ahir es revaloritzessin un 2,29%. Entre els accionistes significatius de Repsol, també es troba el fons d'inversió nord-americana Millenium Group Management, amb un 1,061% del capital, segons consta en els registres de la CNMV.

Norges Bank aposta per la transició energètica

L'aposta de Norges Bank coincideix amb la seva estratègia d'inversió en empreses renovables o en procés de descarbonització, com és el cas de Repsol, ja que el fons sobirà noruec té entre els seus objectius el compromís amb el canvi climàtic.

Repsol es va convertir el 2019 en la primera companyia del seu sector en assumir l'objectiu de ser un grup zero emissions netes el 2050. En aquest sentit, es pot comprovar com la firma és present en el capital de les principals companyies de l'Ibex-35, destacant també la seva presència en empreses energètiques com Iberdrola, on compta amb un 3,1% de la seva capital.

Aquest increment en la participació del grup espanyol pel fons noruec també es produeix per l'efecte de l'amortització d'accions que ve fent l'energètica com a fórmula de pagament als seus inversors. Una situació que provoca que, en haver-hi menys títols en circulació, percentualment els accionistes presents tinguin més percentatge de capital.