Encara que Naturgy concentra el seu esforç inversor a Espanya, sobretot en gasos i electricitat renovables camí a la descarbonització, l'augment de beneficis d'un 20% de l'any passat anunciat aquest dimarts va estar sobretot impulsat pels mercats llatinoamericans, que van compensar la caiguda de preus i demanda espanyols.

Així ho mostren els ebitda (beneficis bruts) per països de l'informe de resultats. Tot i que Espanya continua sent el mercat més important per a l'empresa presidida per Francisco Reynés i ho continuarà sent, el seu ebitda el 2023 de distribució de gas (822) i electricitat (650) a Espanya van recular un 1,8% i un 4,8% respectivament.

Els preus del gas a Europa van caure de mitjana al voltant d'un 50 i un 60%, mentre que l'electricitat ho va fer un 48%, segons reporta Naturgy en els seus resultats. La demanda d'electricitat, a més, va caure de mitjana un 7,2% i la de gas un 3,2% a Espanya, en part per una major eficiència i en part per cert fre a la indústria, mentre que als mercats llatinoamericans les demandes van pujar.

El bon acompliment del gas a Xile, que va duplicar els seus beneficis bruts fins als 323 milions, al Brasil, amb un 16% més fins als 356 milions, i de l'electricitat a Panamà (que va reportar un 22,4% més fins als 175 milions) van compensar la frenada espanyola i van impulsar uns resultats de rècord. Tot per sumar un ebitda un 7,2% millor que l'any passat en xarxes de distribució d'energia, de 2.638 milions.

Les renovables donen beneficis a Espanya

Ara bé, l'aposta de Naturgy per les renovables, on ha duplicat la seva inversió, li ha donat resultat als mercats de generació i gestió de l'energia espanyols, on sumeixi un ebitda un 15,4% millor que l'any passat en part gràcies a la notable millora en generació de renovables. Les renovables espanyoles li han reportat 437 milions d'ebitda, un 40,5% més que el 2022, mentre que a Llatinoamèrica ha assolit els 107 milions, un 44,6% més.

La generació de gasos renovables, en canvi, encara no és rendible per a la companyia i li ha reportat un ebitda negatiu de 5 milions, però el potencial de la xarxa de gas de ser ocupada en un 50% per biometà convenç l'empresa a augmentar la seva aposta pels gasos renovables, ara mateix amb 60 projectes de biometà i 10 d'hidrogen verd en desenvolupament. Naturgy opera actualment 2 MW de capacitat de biometà.

La caiguda de preus i demanda va propiciar un retrocés de la facturació de l'empresa d'un 33%, fins als 22.617 milions, "principalment com a resultat dels preus excepcionalment alts de l'energia el 2022, causats sobretot pel començament del conflicte Rússia-Ucraïna", apunta en el seu balanç de resultats.

Però la companyia va tenir prou cintura perquè la reducció de les vendes no afectés uns beneficis que van créixer un 20,4% dels 1.649 milions de 2022 als 1.986 milions de 2023, amb un ebitda de 5.475 milions. Els bons resultats, tanmateix, no van convèncer als mercats, que van llançar una caiguda de les accions de Naturgy del 0,7% al tancament de la sessió de l'Ibex. Tampoc l'anunci de 40 cèntims per acció complementari per arribar als 1,40 euros no va ser suficient per atreure inversors.

L'empresa va augmentar les seves inversions en un 53% fins als 2.944 milions d'euros, en gran part per aconseguir una descarbonització que està aconseguint avançar al previst. Així, des de 2007 l'empresa ha aconseguit reduir les seves emissions un 30%, tot això "garantint la cadena de subministraments", segons va apuntar el president executiu Francisco Reynés en la roda de premsa, i amb un deute estabilitzat, que va tancar el 2023 amb 12.090 euros, un 3,9% més gran que l'any passat.

La inversió en generació de renovables es va duplicar per assolir els 1.720 milions d'euros, amb una cartera actual d'1 GW més en renovables que l'any passat, fins a un total de 6,5 GW, 5 d'aquests concentrats en Espanya i 3,3 del total mundial en energia eòlica.

Naturgy va invertir 316 milions en xarxes i 864 en la construcció de projectes renovables, dels quals 264 milions van ser a Espanya, 297 als Estats Units, 286 a Austràlia i 17 a Llatinoamèrica.