El president executiu de Naturgy, Francisco Reynés, ha tancat la porta aquest dimarts durant la presentació de resultats de l'empresa a una tornada a Catalunya coincidint amb el relaxament i amb els pactes del govern espanyol i els partits catalans per facilitar la tornada d'empreses catalanes. "No s'ha parlat de la seu social", ha sentenciat amb fermesa i brevetat.

L'empresa ha guanyat un 20% més que l'any passat i ha assolit beneficis rècord de 1.986 milions, mentre ha invertit un 50% més fins a assolir els 2.944 milions, amb el focus posat en la transició energètica i a Espanya. "És un dels millors resultats de la companyia, no ens amaguem", ha defensat Reynés, que ha comentat els comentaris més destacats de l'actualitat de l'empresa.

Així, ha estat preguntat per l'entrada de Blackrock en el capital de Naturgy a través de la compra del fons GIP. "Els gestors de GIP seran els que gestionaran els actius de GIP, quan es culmini l'operació," ha apreciat, encara que ha assenyalat que és "activitat d'accionistes" que no li toca a ell valorar. I el mateix amb la possible intervenció del Govern per intervenir en l'operació: "La decisió és del Govern".

El dirigent ha assegurat que l'empresa no estudia frenar cap projecte pel gravamen extraordinari, ja que estan "tots en marxa", però sí que ha expressat el seu desig per un "marc regulatori menys canviant".

Preguntat per l'operació Géminis, a partir de la qual Naturgy pretenia dividir la seva empresa en una divisió per a l'energia regulada i una altra per al mercat lliure, Reynés ha assegurat que és una operació que "té sentit, però no es donen les condicions per portar-la a cap".

El president també ha valorat els contractes de l'empresa amb Yamal, la companyia a la qual compra gas natural liquat rus. "Tenim un contracte firmat el 2013 que va començar a ser operatiu el 2018 a partir del que pagues i t'emportes la mercaderia. Honrem els nostres contractes, però des de l'inici de la guerra no hem comprat ni un sol quilowatt més del que diu el nostre contracte", ha sentenciat.

En el repàs dels resultats, Reynés ha destacat que "la correlació entre els preus del gas i de l'energia s'han mantingut" i que després de la gran pujada de 2023, "els preus han anat disminuint sensiblement". "D'altra banda, la regulació s'ha intensificat i hem millorat la nostra situació a Llatinoamèrica", ha valorat el president, que ha insistit en la importància de "caminar cap a la descarbonització sense posar en risc la cadena de subministraments".

Intensa activitat regulatòria

"Ha estat un any d'intensa activitat regulatòria a Espanya i a Europa", ha destacat Reynés, que ha demanat "temps" per completar la transició energètica, que avança al ritme esperat en la companyia amb una reducció del 30% d'emissions des de l'any 2007. "Som compromesos amb la transició energètica, però demanem temps per fer-la, que ens l'ha de donar la societat, els mitjans i la regulació", ha dit.

Al camí de la descarbonització, Reynés ha destacat que l'energia eòlica i hidràulica tenen més pes per a la companyia que la fotovoltaica, mentre que ha destacat també el potencial de creixement del biometà, en assenyalar que té potencial per ocupar la meitat del gas que es consumi a Espanya. "Tenim les nostres xarxes preparades per treballar amb biometà", ha dit Reynés.

Finalment, el president executiu de l'empresa ha valorat la caiguda de la demanda energètica a Espanya amb dues perspectives. La primera, que "la caiguda de la demanda és positiva si té a veure amb una eficiència més elevada", però no tant "si es dona per una caiguda de l'activitat industrial". "Existeix una caiguda de la inversió industrial i aquesta part ens hauria de preocupar per la competitivitat del país", ha completat.