L'energètica Naturgy afronta dimarts vinent 2 d'abril la seva Junta General d'Accionistes, que arriba amb el projecte d'escissió en dos de la companyia, anomenats Bessons, aturats i sense perspectives d'avenços. Però amb la inversió, enfocada principalment en les renovables, en nivells rècord.

La Junta, que se celebrarà a Madrid, es presenta sense grans novetats més enllà de l'aprovació, ja anunciada, d'un dividend complementari de 0,40 euros per acció, amb la qual cosa es completaran així els 1,40 euros per títol promesos amb càrrec a l'exercici 2023.

Dos anys després de l'anunci que Naturgy es dividiria en dues companyies cotitzades, una de centrada en les infraestructures regulades (transport i distribució d'energia) i una altra, en els negocis liberalitzats (entre ells el de renovables, el projecte Géminis, que la vicepresidenta Teresa Ribera ha titllat en algunes ocasions d'inoportú) segueix encallat.

El projecte "té tot el sentit estratègic", però "no es donen avui les condicions perquè es pugui executar", va dir el president de Naturgy, Francisco Reynés, el mes passat, en presentar els resultats de 2023, un exercici en el qual la companyia va batre rècord de guanys, amb 1.986 milions d'euros, un 20,4 % més que el 2022.

Malgrat l'aturada d'aquest projecte d'escissió en dos, Naturgy continua apostant fort per la inversió, a la qual va destinar 2.944 milions d'euros el 2023, un 53% més que el 2022, dels quals el 66 % va ser dirigit a Espanya i la resta a l'estranger, recorda EFE.

Un 90% de la inversió es va canalitzar cap a projectes de transició energètica, de manera que Naturgy va invertir 1.730 milions en la generació d'energia renovable, mentre que uns altres 900 milions es van invertir en les xarxes de distribució.

Naturgy suma per tant 6,5 GW de capacitat instal·lada de generació renovable en operació (3,3 GW de generació eòlica, 2,2 GW de generació hidroelèctrica i 1 GW de fotovoltaica), i espera acabar l'any 2024 amb al voltant de 8 GW de capacitat instal·lada operativa, al que cal sumar una cartera de projectes en desenvolupament per aproximadament uns altres 20 GW, principalment a Espanya, Austràlia i els EUA.

De cara a 2024, la companyia va precisar recentment que invertirà uns altres 3.000 milions, per la qual cosa si supera la xifra de 2023 batrà un altre rècord inversor.

Blackrock, en el grup d'accionistes de referència

En el pla intern, una vegada descartada l'opció de nomenar un conseller delegat, la principal novetat dels últims mesos ha estat la compra, per part de Blackrock, de GIP per uns 12.500 milions de dòlars.

Aquesta operació, anunciada a mitjans de gener, implica que Blackrock s'afegeix al grup d'accionistes de referència de la companyia, ja que és propietari indirecte d'un 20,6% de Naturgy -que és el percentatge actual en possessió de GIP- i a més ostenta un 0,92% del capital de forma directa.

Reynés va assegurar a finals de febrer que no li corresponia valorar operacions que impliquin accionistes de Naturgy, però que està previst que la gestió dels actius d'infraestructures continuï recaient en els seus socis de GIP, que ja són presents en el consell de l'energètica.

Quant a les especulacions sobre si inversors com CVC tenen un termini marcat per sortir del capital de Naturgy, de moment aquest fons no ha verbalitzat res en aquest sentit.

Més enllà del de la irrupció de Blackrock, Criteria es manté com a primer accionista, amb un 26,7%; mentre el vehicle Rioja, que aglutina al fons CVC i a la família March, ostenta un 20,7% del capital; en tant que el fons australià IFM ha assolit un 15%.

En tot aquest context, la Junta es presenta amb poques novetats, ja que servirà per aprovar els comptes de 2023, que es van saldar amb aquests guanys de 1.986 milions, si bé l'evolució en borsa de la companyia no és positiva en aquesta arrencada de l'any, en el qual acumula una caiguda superior al 20%.

També es preveu sotmetre a votació durant la Junta la gestió del consell d'administració durant 2023, l'informe anual sobre les remuneracions dels membres del consell i l'autorització al consell a adquirir accions pròpies de la societat, entre altres assumptes.

L'ordre del dia també preveu acordar que les juntes generals extraordinàries de la companyia puguin convocar-se amb una antelació mínima de 15 dies.

Quant al dividend complementari de 0,40 euros, s'abonarà el mes d'abril, després que Naturgy ja abonés 0,50 euros per acció a l'agost i uns altres 0,50 euros al novembre. De cara a 2024, Naturgy preveu mantenir aquests 1,40 euros per acció sempre que la seva qualificació creditícia es mantingui en BBB per part de la firma S&P.