Francisco Reynés (Palma de Mallorca, 1963) va ser reelegit com a president de Naturgy per als quatre anys vinents en la Junta General d'Accionistes celebrada durant la jornada d'ahir. El màxim mandatari de la companyia sembla haver convençut els inversors d'una empresa que, després dels primers cinc anys de mandat de Reynés, ha experimentat una evolució abrupta des de tots els punts de vista. Amb totes les variacions dutes a terme a Naturgy tant en l'àmbit estructural, com a comercial, i fins i tot fins i tot en la imatge de l'empresa, Reynés assegura ON ECONOMIA que "el projecte que encapçalo des de fa cinc anys no està acabat i conte amb la il·lusió de poder continuar aportant".

L'executiu balear va aterrar en la que, en aquell temps, continuava sent Gas Natural Fenosa el febrer de 2018 per substituir Isidro Fainé, i li van bastar escassos mesos per dur a terme la seva primera gran variació interna. Gas Natural va passar a comptar amb 12 membres en el consell d'administració des dels 17 que mantenia fins abans de l'arribada de l'expresident de Cellnex. Després d'això, el president de l'actual Naturgy va posar fil a l'agulla en la reestructuració i tasca de creixement de la companyia.

Amb Francisco Reynés 'va néixer' Naturgy

D'entrada, el primer canvi de portes enfora va ser el canvi de l'empresa. Reynés va dur a terme una nova variació en la denominació d'una firma que compta amb més de 175 anys d'història. El president no va titubejar i va passar a cridar a Gas Natural Fenosa, Naturgy. Per al màxim mandatari de la companyia, el canvi de nom respon a una nova aposta referida al negoci de l'empresa. Reynés va explicar la variació justificant que, malgrat que el gas natural és la principal aposta de la companyia amb seu a Madrid, Naturgy vol ser una energètica més àmplia. És a dir, no volia que l'empresa fos una de gasística, sinó una companyia d'energia.

A finals de juliol de 2018, el president duia a terme la presentació del primer dels dos plans estratègics que la firma energètica ha presentat en els últims cinc anys. Malgrat que el segon d'ells (comprès entre 2021 i 2025 s'ajusta a la realitat de l'empresa), ambdós s'han fonamentat en la mateixa idea: fer de Naturgy una empresa més completa, bolcada en la transició ecològica i amb presència en altres tecnologies més enllà del gas natural. Malgrat que el negoci principal de la firma es continua forjant sobre l'hidrocarbur, és cert que la companyia mira al futur amb l'aposta per l'energia 'verda' com a premissa principal. De fet, tal com van anunciar en l'última presentació de resultats anuals, el 2022, el 90% de les inversions realitzades per Naturgy (uns 1.200 milions d'euros) van ser destinades a projectes renovables.

Tal com apunten des de la companyia, entre 2018 i 2022, Naturgy ha incrementat des d'1,7 GW fins a 5,5 GW la potència renovable operativa. La firma amb seu a l'Avinguda América, malgrat mantenir al gas com el principal catalitzador d'ingressos, ha reafirmat la seva aposta per l'energia 'verda' amb més inversions, però també amb la venda d'actius i la focalització als mercats de més rendibilitat.

En el mandat de Reynés hi ha hagut dues crisis internacionals

D'altra banda, Francisco Reynés ha capitanejat a Naturgy en una doble crisi: primer, el 2020, amb l'esclat de la pandèmia, la qual va paralitzar l'economia internacional per complet; i segon, amb la crisi energètica actual, la qual ha ubicat ha obligat la companyia a moure's en un terreny marcat per la incertesa. Malgrat això, és cert que la crisi energètica originada per l'esclat de la guerra d'Ucraïna ha beneficiat les firmes bolcades en el negoci del gas, ja que l'hidrocarbur va ascendir fins al seu nivell màxim catalitzat per la menor oferta i una demanda elevada.

Amb tot això, els plans traçats per la Naturgy liderada per Reynés semblen estar funcionant, o almenys això figura en els comptes de la companyia. Tal com indiquen els resultats de l'energètica, l'ebitda el 2017, any anterior a l'entrada de l'actual president, era de 3.975 milions d'euros. Cinc anys més tard, el benefici brut d'explotació ascendeix fins als 4.954 milions d'euros. És a dir, amb Reynés al comandament, i travessant l'època de la covid-19, la firma ha aconseguit incrementar el seu ebitda en més d'un 24%. En línia amb el rendiment comercial positiu, els beneficis de Naturgy el 2022 van créixer en prop d'un 36% respecte al tancament de 2021, aixecats de moment actual del sector energètic.

Quant al deute, aquesta ha cedit des dels 15.154 milions d'euros que marcava el 2017 fins als 12.070 milions d'euros, amb la que ha tancat el 2022. Malgrat que la suma continua sent elevada, la directiva capitanejada per Francisco Reynés ha rebaixat el deute de l'energètica en 3.000 milions d'euros en cinc anys.

Naturgy creix a prop d'un 40% en l'IBEX 35 des de febrer de 2018

Un altre dels apartats en els quals Naturgy mostra una evolució positiva des que l'executiu balear presideix la companyia és la dinàmica borsària en l'IBEX 35. Malgrat que l'energètica no ha estat el valor més creixent dels últims anys, sí que mostra un creixement proper al 40% des de febrer de 2018, més en què va entrar Reynés a la presidència de la companyia energètica. Tot això comptant que, amb l'esclat de la crisi sanitària, l'acció de Naturgy va cedir fins al seu valor més baix dels últims deu anys. Així, des de mitjans d'abril de 2020, moment en l'els títols es deprecien fins al seu punt més baix des de 2013, l'empresa ha crescut en més d'un 81%.

Això respon tant a la traça comercial de la companyia, com a la reactivació econòmica, però, sobretot, a la posició de les empreses del sector energètic en un context com l'actual. Un altre dels apartats que també expliquen la revalorització en l'IBEX 35 de la firma és la política de dividends de Naturgy, la qual ha anat millorant el pay out any rere any. Per a 2023, l'energètica ha fixat un repartiment de dividend d'1,20 euros per acció, sent aquest el "terra" que s'ha posat la firma per a la bonificació als accionistes.

El 'Projecte Bessons', la tasca pendent

La tasca pendent que sembla haver-se-li encasquetat a Francisco Reynés és l'escissió de la companyia. Malgrat que, per al mateix president, aquesta estratègia continua sent "correcta", el batejat 'Projecte Bessons' encara no ha prosperat. A més d'això, aquest ha creat malestar en el Govern d'Espanya, el qual creu que no és una bona estratègia. De moment, la divisió de l'empresa de dues companyies està en guaret. Reynés va deixar clar que aquesta operació es farà "quan toqui" i va justificar la paralització del pla a causa de la irrupció de la guerra d'Ucraïna, la qual ha inserit la volatilitat i la incertesa a tots els mercats.

Sigui com fos, la reelecció de Francisco Reynés com a president de Naturgy respon a cinc anys de creixement, estabilitat financera, rebaixa del deute, desinversions en projectes no tan rendibles, reforçament de llaços comercials, entre els quals destaquen amb l'algeriana Sonatrach, i, per descomptat, posicionament en l'energia 'verda', tot i que encara continua sent una transició lenta.