Les empreses del sector hoteler a Espanya són les més moroses, les que més incompleixen el termini màxim legal per al pagament de factures, que és de 60 dies naturals. En l'actualitat, el retard en l'abonament de les factures arriba a 23,05 dies en el primer trimestre de 2025, segons les dades de la consultora Informa. Aquesta xifra se situa 7,4 dies per sobre de la mitjana nacional en aquest període. De fet, únicament una de cada tres empreses del sector (37,63%) paga puntualment els seus clients i proveïdors, quan en la resta de sectors el percentatge és del 44,18%.

En línies generals, al sector de l'hostaleria la taxa de morositat és alta. Els pagaments amb fins a 30 dies de demora assoleixen el 47% de les empreses i els que es retarden més de 90 dies suposen alguna cosa més del 8%. Mentrestant, en el conjunt de sectors el percentatge es queda molt per sota, fregant el 5%.

A Catalunya, la demora mitjana del sector en els tres primers mesos de l'any arriba a 19,96 dies. Aquesta dada està tres dies per sota de la mitjana del sector, però supera àmpliament els 15,20 dies de demora mitjana que es registra en el teixit empresarial que opera a Catalunya, també segons les dades de l'estudi Comportament de pagament de les empreses al sector de l'hostaleria. La diferència entra la comunitat autònoma amb millor i pitjor comportament és de gairebé 29 dies. Així, els pagaments en hostaleria van superar la mitjana a Múrcia (+22,41 dies), La Rioja (+18,82 dies) i Andalusia (+13,26 dies), a més de Catalunya.

La situació de la taxa de morositat en l'hostaleria ha estat superior a la del conjunt de sectors d'activitat econòmica. A la base de dades d'Informa D&B hi ha 375.244 empreses actives al sector d'Hostaleria i representen el 17,91 % del total del teixit empresarial espanyol. Des de l'any 2010, aquest sector s'ha situat generalment entre els tres amb més demores, juntament amb els sectors d'administració, altres serveis i construcció i activitats immobiliàries. No obstant això, el retard mitjà de pagament de l'hostaleria ha registrat una millora de 5,34 dies en els últims 15 anys, destaca l'esmentat informe.

En la sèrie històrica, s'aprecia que el compliment del termini de pagament legal es va anar ajustant fins a 2017 -situant-se la demora mitjana en uns 14,65 dies-, però l'arribada de la crisi sanitària i el tancament obligat dels negocis la va tornar a disparar. El 2021 va registrar un pic de 34,05 dies, per descendir, de nou, fins als 21,11 dies en el tercer trimestre de 2024, si bé els dos últims trimestres han estat de pujada.

Les microempreses tenen el retard mitjà de terminis més elevat amb 31,78 dies, mentre que les empreses mitjanes és de 13,61 dies. La demora es queda en 16,63 dies en el cas de les petites empreses i en descendeix 14,24 i 13,61 per a les grans i mitjanes, respectivament. Només per a les grans empreses la mitjana sectorial és inferior a la del conjunt del país (0,46 dies menys).

De les dues branques d'activitat que componen el sector, les empreses de serveis de dinars i begudes presenta una taxa de morositat més gran, amb 12,37 dies, mentre que les dedicades als serveis d'allotjament paguen amb menys retard sobre els 60 dies, es passen en 8,12 dies, amb les dades del primer trimestre de 2025.