Els festivals de música que hissen la bandera de la sostenibilitat i s’esforcen a reduir la seva petjada de carboni han trobat en la companyia familiar catalana Morillo l’aliat perfecte per causar el menor impacte mediambiental, un objectiu que el públic valora cada vegada més a l'hora de triar les seves preferències musicals. L’empresa de lloguer de generadors d’energia temporal va fer un gir de 180 graus el 2019 amb l’adquisició de productes cada vegada més respectuosos amb el medi ambient i ha anat renovant la seva flota amb equips que compleixen amb la normativa europea Stage V, un reglament que va endurir les restriccions sobre els motors de combustió. Això li ha permès que desenvolupant serveis propis i personalitzats per als clients, L’edició d’aquest any del Primavera Sound va deixar d’emetre unes 27 tones de CO₂ en comparació amb les últimes edicions, que equivalen a les tones que emet un avió en tres anys i mig, gràcies a un sistema de sis generadors de baixes emissions i 13 bateries. El festival Monegros Desert va reduir un 90% les partícules contaminants i un 20% el consum de combustible. “Entenem que el mercat va per aquí i que els nostres clients o potencials clients ens ho reconeixen”, tot i que és una aposta que “no és competitiva en qüestió de preu, ara per ara, però és una decisió de conscienciació mediambiental”, reconeix Jaume Cayetano, director comercial de Morillo Energy Rent.

El secret l’ofereix Morillo, amb un sistema híbrid de generadors de baixes emissions amb els equips Stage V, que complementa amb bateries elèctriques d’alta capacitat, fet que permet reduir molt les hores de funcionament del generador i, per tant, de combustible i les emissions cauen. A més, “si l’espai on va la instal·lació és prou àmplia i la potència que demana el client s’ajusta també les bateries per fer la hibridació es poden carregar amb plaques solars”, dissenyant sistemes híbrids solar dièsel, amb la qual cosa la contribució a la sostenibilitat és encara més gran, manifesta Jaume Cayetano, director comercial de Morillo Energy Rent.

Amb les infraestructures elèctriques de Morillo s’aconsegueix una reducció mitjana de més del 50% de les emissions de CO₂, amb independència de la potència que tinguin els equips que s’instal·lin, "de fet, és més segons el tipus d’aplicació s’aconsegueix una disminució del 70%. Quan es munten les solucions híbrides l’estalvi en combustible és entre el 50% i el 70% i això és directament proporcional a l’estalvi en emissions de CO₂", insisteix el director comercial.

L’aposta per la diversificació de les línies de negoci i la sostenibilitat ha contribuït decididament a l’increment dels clients i el volum d’ingressos fins als 23 milions de 2022 -amb un augment anual del 7,5%-. Una tendència que ha consolidat des de principi d'any i “que es traduirà en un creixement previst del 8,7% i la fita dels 25 milions d’euros de facturació”, el 2023. La diversificació s’ha fet no només pel creixement orgànic sinó que també s’han fet adquisicions com la realitzada l’any passat per incorporar d’instal·lacions temporals per a esdeveniments Infralect, que ens ajuden a implementar la diversificació.

1 Jaume Cayetano Director Comercial Morillo Energy Rent
Jaume Cayetano, director comercial de Morillo Energy Rent. / Morillo Energy

Arribats a aquest horitzó, la companyia que la família Morillo va constituir el 1955 a Rubí, està treballant en el nou pla estratègic 2025-2030, que “ens ha de portar als mercats internacionals” bé sigui amb l’obertura de filials o amb la compra d'empreses locals. Més concretament a Portugal, per la seva proximitat, i a Xile, perquè és un país que “té moltes possibilitats per al sector de l’energia temporal pel potencial de creixement del mercat, ja que les infraestructures elèctriques són en certa manera precàries”. Actualment, la companyia és dirigida per Rosa Morillo, membre de la segona generació i màxima accionista, i les direccions tècniques i d'operacions estan encapçalades per Miguel Ángel i Pablo Artiel Morillo, de la tercera generació.

Ara mateix, amb una plantilla de 150 empleats, Morillo té més presència a segments com el dels esdeveniments diversos, la indústria i els facilities (subcontractació de serveis a empreses), el sector naval, de telecomunicacions o la construcció, tot i que aquesta última en grau més baix des de la crisi del 2012, mentre que la firma es manté com a proveïdor de les elèctriques, amb “un pes molt significatiu en els ingressos i que no minvarà en favor de la resta de negocis”, assegura Cayetano.

El valor afegit que aporta Morillo, “que és la primera empresa de capital estatal dins del sector pel seu volum i abast territorial”, prové de la seva col·laboració amb proveïdors espanyols -a Catalunya no n’hi ha cap- que compren el motor del generador i després acoblen tot l’equip i “ens permeten fer dissenys a mida dels nostres generadors que tenen unes característiques tècniques concretes per a l’activitat a la qual ens dediquem”. “A nosaltres no ens encaixen els productes estàndards”, concreta. Això ha permès que, des de fa dos anys, Morillo treballi amb el sistema híbrid incorporant les bateries per aconseguir que els generadors treballin moltes menys hores, “perquè la majoria dels nostres clients tenen fluctuacions en les càrregues”. Morillo es va introduir en aquest segment amb bateries de 15 kW i 45 kW i “aquest any ha fet una aposta important per bateries més grans de fins a 300 kW”.