El vicepresident i conseller delegat de Meliá Hotels International, Gabriel Escarrer, ha assenyalat aquest dimarts que les reserves on the books per als seus hotels de vacances per a aquest estiu estan actualment un 30% per sobre del mateix període de 2019, malgrat l'increment de tarifes derivat de la inflació.
La recuperació del turisme en l'àmbit mundial impulsa l'optimisme de l'hotelera mallorquina, que aquest any confia a "no només millorar els marges, sinó el nivell de satisfacció dels clients". Les previsions de l'hotelera espanyola per a aquest estiu són molt positives i el resultat del sector prèmium i de luxe, unit a la millora de preus, permeten anticipar un bon any pel que fa a ingressos i facturació per a la companyia.
"Serà un bon any pel que fa a ingressos gràcies a la millora del nostre model organitzatiu, l'impuls de la digitalització, la gestió de preus i el dinamisme més gran de la demanda, que ens permetrà, compensar la pressió inflacionista", va assegurar el directiu qui confia que a tancament d'any es produeixi una nova millora dels seus marges.
Les dades positives per a aquest estiu es registren en els principals destins turístics vacacionals a Espanya. En el cas de les Balears l'ocupació s'ha elevat en 5 punts percentuals, amb un increment del 18% en les tarifes, a les Canàries s'han incrementat en 3 punts l'ocupació, amb un increment del 28% en les tarifes, i en el cas de les costes l'ocupació dels seus establiments s'ha vist incrementada en 3 punts percentuals, mentre que la tarifa ho ha fet un 34%.
En una trobada amb periodistes per fer balanç de la primera meitat d'any, Escarrer va explicar que aquest creixement "no només atén millora de preu i qualitat, sinó el rebranding i la millora dels nostres productes. Aprofitem la covid per remodelar i actualitzar molt del nostre portfoli", ha apuntat Escarrer.
El directiu va explicar que els seus canals propis consoliden més el 40% de les vendes, si bé la turoperació comença a recuperar la seva quota prepandèmia. Per mercats emissors, el Regne Unit es torna a situar al capdavant amb el 33% del total de les reserves fins al maig, seguit d'Espanya (31%), Alemanya (6%), França i els Estats Units (3%) i Itàlia (2%).
Bones perspectives per a aquest any
Després d'una Setmana Santa molt positiva per a la companyia en la qual els principals mercats han registrat nivells d'ocupació similars als de 2019 i creixements de tarifa de doble dígit, l'hotelera espanyola confia que el tancament de l'any vagi també en aquesta línia.
De moment, les reserves en llibres per als hotels urbans per al conjunt de l'any se situen un 20% per sobre del mateix període de 2019. Gràcies a això, es preveu que l'ocupació creixi entorn de 0,8 punts percentuals, mentre que la tarifa mitjana augmentarà un 20%. Destaca especialment la sòlida recuperació del sector MICE, sent Palma el destí amb més dinamisme.
Els hotels urbans de Meliá recuperaran aquest any nivells d'ocupació precovid amb una notable millora de preu especialment a Palma, Barcelona, Sevilla i Madrid. El 2023 l'hotelera té previst obrir més de 8.000 habitacions. En aquests moments el seu portfoli se situa a 110.000 habitacions després que el 2022 firmessin un total de 33 hotels (8.200 habitacions) i obrissin uns altres 33 hotels (7.600 habitacions).
Les eleccions han afectat les reserves
El directiu assegura que en aquells moments es manté el dinamisme positiu de reserves malgrat la convocatòria d'eleccions generals al juliol. Encara que reconeix que aquest anunci "no ajuda per a res el sector", confia que l'impuls d'accions en altres mercats emissors com el britànic, l'alemany o el francès aconsegueixin contrarestar la baixada de reserves aquell cap de setmana.
En aquest punt, va indicar que estan estudiant diferents possibilitats de flexibilitat perquè els clients puguin cancel·lar o posposar les seves vacances (depenent de la tarifa seleccionada) en el cas que siguin cridats a participar en meses electorals. A partir de juny, l'hotelera confia que es confirmi la recuperació de mercats com la Xina, el Japó i Austràlia, sobretot cap a destins del Sud-est asiàtic, després de l'aixecament de les restriccions per la pandèmia.
Durant la presentació, el directiu també va assenyalar entre els reptes per als nous governs la necessitat d'impulsar la reassignació a projectes transversals turístics dels Fons Next Generation "que serveixin realment per ajudar i impulsar el sector", el reforç del control del lloguer de vacances, "evitant els efectes indesitjats de la nova Llei de l'Habitatge", la millora del marc fiscal a empreses i famílies, així com el replantejament i millora de l'estratègia turística de cara a 2030.
Sobre la falta d'empleats al sector turístic que estan denunciant algunes empreses, el president de Meliá insta a realitzar un esforç tant a universitats com a formacions professionals perquè ofereixin perfils "més demandats per la indústria" amb perfils més relacionats amb sostenibilitat o digitalització, per exemple.
Per a Escarrer, davant la denúncia dels sindicats relacionada amb les condicions laborals del sector cal dissociar cada vegada més de l'oferta de treball de bars i restaurants de les d'empreses turístiques.
"És veritat que alguna d'elles, potser al sector restauració, pot haver fet cert abús de condicions, d'economia submergit, però en general els convenis al sector turístic ha estat extremadament generosos en els últims anys", va concloure. Escarrer insisteix que no considera que el sector turístic sigui mal ocupador, "considero que és molt bo i que està fent un esforç tremend".