Manuel Lao ha tornat a col·locar Nortia Capital, el seu hòlding d'inversions, en el camí dels beneficis milionaris. El 2020 va perdre 33,5 milions d'euros per culpa de la pandèmia, el 2021 va aconseguir reduir els números vermells a només 225.000 euros perquè encara no s'havia recuperat l'economia, però va tancar 2022 amb uns beneficis nets de 74,8 milions d'euros. Encara no ha presentat els resultats de l'any passat.

L'informe de gestió del grup Nortia Capital de l'exercici de 2022, que fins ara no era públic, constata que ha "superat" la pandèmia en totes les activitats. Destaca que ha "incrementat substancialment" els ingressos procedents de la cartera d'actius financers, principalment per la inversió a Merlin Properties. Afegeixen que preveuen que la participació en aquesta socimi "continuï tenint impacte als exercicis futurs.

Segons els comptes de Nortia de 2022, tenia un 8,17% del capital de Merlin, i segons els comptes consolidats d'aquesta socimi corresponents a 2023, Manuel Lao continuava controlant l'any passat exactament la mateixa participació. Això el converteix en el segon accionista de Merlin, per darrere de Banc Santander (24,58%) i per davant de BlackRock (5%). Precisament, Merlin ha anunciat que en la junta del 9 de maig vinent es proposarà el pagament d'un dividend addicional de 0,23 euros a compte dels resultats de 2023, amb el que repartirà 108,8 milions d'euros als seus accionistes.

Una vegada que Nortia ha tornat als beneficis, l'informe de gestió indica que continuaran "consolidant la seva línia estratègica de diversificació de negocis, identificant i invertint en sectors d'infraestructures, renovables, alimentació, soci sanitari, tecnologia, immobiliari, entre altres línies". El consell d'administració de Nortia està format per Manuel Lao Hernández (president) i els seus fills Manuel (conseller delegat), Ingrid i Esther Lao Gorina (conselleres).

Nortia va aconseguir prop de 75 milions d'euros de beneficis el 2022 malgrat que, en aquell exercici, va escindir els seus negocis de lleure, joc i altres activitats econòmiques a Llatinoamèrica –Argentina, Equador, Veneçuela i Panamà– en favor de la societat Halkkon Capital Partners. Aquesta continua sent propietat dels Lao però ja no consolida a Nortia. En aquests països compten amb dos casinos i diversos hotels.

Cartera d'inversions

A la seva cartera d'inversions destaca Merlin (8,17%), Sacyr (5,11%) o la cadena Hoteles Pulitzer (50%). Entre altres hotels en què participa a títol individual o juntament amb altres socis hi ha el Pulitzer (París), Hotel Regina (Barcelona), Campanario del Paraíso (Estepona) o el Don Cándido (Terrassa), anomenat així en memòria del pare de Manuel Lao. Precisament, el desembre passat va firmar un acord amb el grup Hotusa per a la gestió d'aquest últim establiment.

Des que el 2018 va vendre el grup Cirsa a Blakstone ha entrat en molts diversos sectors. Entre altres actius, posseeix participacions d'Arcano (gestió d'actius alternatius i banca d'inversió), Q-Energy (renovables), McWin Food (alimentació), Serena (infraestructures), Seaya Andromeda (sostenibilitat), Vintage 2018 (capital risc, sobretot als Estats Units) o Iris Fund (consum digital). Una de les últimes operacions va ser l'entrada, el gener passat, en el capital del neobanc Myinvestor. Fa precisament un any, Manuel Lao va incorporar en la direcció del seu hòlding Juan Antonio Alcaraz, exdirector general de negoci de Caixabank.