La firma italiana Loro Piana, coneguda pels seus teixits de caixmir d'alta qualitat, s'ha convertit en l'última marca del sector del luxe posada sota administració judicial a Itàlia pels seus vincles amb casos d'explotació laboral en tallers subcontractats. La vigilància judicial imposada a Loro Piana, controlada pel grup francès LVMH, matriu de Louis Vuitton, se suma a les quals s'han dictat en els últims mesos contra empreses de Dior, Armani i Valentino, entre altres cèlebres marques, després de les investigacions en la indústria del luxe a Itàlia iniciades el 2023.

El Tribunal de Milà (nord) va decretar l'administració judicial de Loro Piana aquest dilluns, en considerar que la firma no va participar directament en les irregularitats, però va alimentar un sistema d'explotació per no supervisar adequadament la seva cadena de producció. Segons els fiscals, l'empresa va delegar directament la producció de peces d'alta gamma a una societat als tallers de la qual es van trobar condicions laborals greument irregulars, amb treballadors il·legals, jornades extenuants que podien superar les 90 hores setmanals i sous de 4 euros l'hora, segons mitjans locals.

Entre els casos investigats, destaca el d'un sastre xinès que treballava en un taller subcontractat per a Loro Piana, que va denunciar haver estat colpejat amb punys i tubs de plàstic i alumini després de reclamar salaris endarrerits al seu patró. La cort milanesa retreu a Loro Piana no haver verificat la capacitat empresarial real dels seus proveïdors ni realitzat auditories efectives, permetent que aquestes pràctiques subsistissin durant anys sense intervenció.

En un comunicat oficial, Loro Piana va assegurar haver interromput tota relació amb el proveïdor implicat quan va tenir coneixement dels fets el maig passat i va reiterar el seu compromís amb el respecte dels drets humans. Les mesures judicials contres Loro Piana s'han repetit en els últims mesos amb altres marques de luxe com Valentino, Armani o Manufactures Dior, per casos similars d'explotació en tallers il·legals, principalment gestionats per ciutadans xinesos en condicions clandestines.

En el cas de Valentino, revelat el maig passat, es van descobrir set tallers tèxtils il·legals, on 67 treballadors eren explotats en condicions insalubres, amb salaris per sota del mínim legal, jornades extenuants i sense seguretat laboral. Molts dormien als mateixos tallers, en dormitoris improvisats i sense condicions higièniques mínimes.

També al maig, el grup Dior es va comprometre a desemborsar 2 milions d'euros en 5 anys per ajudar víctimes d'explotació laboral a Itàlia, segons va revelar l'Autoritat Garant de la Competència i Mercat (AGCM) a Itàlia en anunciar la conclusió de la investigació contra algunes de les seves empreses el 2024.

"El preu d'un model de bossa de pell Dior que costa als clients 2.600 euros a la botiga, Dior el pagava a 53 euros per comprar-lo a la fàbrica de treballadors xinesos", va assegurar llavors el 'Corriere della Sera'.