El fabricant de paper tissú i kraft sostenible LC Paper, que comercialitza els productes de la marca Dalia, durà a terme una inversió de 4,3 milions per millorar la circularitat del paper reciclat de determinats residus de paper i cartó procedents de la recollida selectiva i reconvertir-los en noves bobines per als mercats d’higiene domèstica i professional. El projecte tira endavant en el marc dels recursos dels fons europeus Next Generation, després que la mesura de LC Paper hagi estat seleccionada dins del Perte de circularitat, de manera que la companyia obtindrà el 50% dels recursos amb els Next Generation i el 50% serà autofinançament, segons ha confirmat a ON ECONOMIA el conseller delegat, Pau Vila.

La inversió de la companyia amb seu a Besalú i factoria a Fornells de la Selva -amb una plantilla de 140 persones- consisteix en la instal·lació de nova maquinària d'alta tecnologia i última generació que permet dur a terme un procés de triatge de materials, on se separen les fibres de paper i cartó d’altres elements com plàstics, adhesius o traces de metall. La innovació constant dins de la companyia LC Paper s'ha impulsat aquesta vegada en col·laboració amb dues enginyeries, una alemanya i una índia, per obtenir un procés molt concret que fa una identificació acurada dels materials i que maximitza l’aprofitament de la primera matèria reciclada. De fet, LC Paper ha treballat amb diversos proveïdors de maquinària internacionals i de tecnologia avançada. "La sofisticació tecnològica del plantejament de reciclatge és el que justifica que sigui un projecte mereixedor d'un Perte, atès que generalment els fons Next Generation donen suport a tecnologies innovadores o maneres de fer més agosarades que el que es fa habitualment al sector", explica Vila.

Actualment, LC Paper fabrica 50.000 tones anuals, de les quals 20.000 són reciclades. Aquestes xifres es mantindran estable durant aquest any, però amb la inversió realitzada s'aconseguirà que hi hagi un major aprofitament de la primera matèria reciclada, és a dir, que "per cada camió de paper reciclat procedent de la recollida selectiva (contenidor blau) podrem convertir-ne un percentatge més elevat en noves bobines de paper, gràcies al fet que el triatge serà amb tecnologia més avançada i més acurada", manifesta Pau Vila. Per tant, "podrem mantenir la mateixa producció utilitzant menys recursos i donar sortida a residus de menor puresa", afegeix.

Retorn als beneficis i a nivells precovid

La inversió de millora del triatge de primera matèria reciclada s’emmarca en el programa d’inversions de l’empresa per a la millora de la sostenibilitat. El passat 2023 va destinar 5 milions d'euros -fonamentalment en maquinària i adequació d'obra civil- per a l’obertura d’un nou centre productiu de manipulacions de paper a Fornells de la Selva, de 5.500 m², que ha creat 15 llocs de treball i ja funciona a plena capacitat en la fabricació de derivats de tissú sota la marca Dalia i també produeix per a marca blanca i de distribuïdor. És el tercer centre productiu del grup, que se suma als ja existents de Besalú i Sarrià de Ter. 

La companyia, de capital familiar i amb 135 anys d'història, va facturar més de 53 milions d’euros el 2023, i va obtenir un resultat operatiu (ebitda) de 6 milions d'euros. La firma de la família Vila ha aconseguit deixar de banda les pèrdues registrades durant els anys 2021 i 2022 a causa de la crisi energètica deguda al conflicte d'Ucraïna i els sobrecostos del gas natural i electricitat, que va afectar a tot el sector paperer de manera molt determinant. A més, ha aconseguit superar els nivells anteriors a la pandèmia, ja que el 2019 el negoci havia arribat als 47 milions d’euros, amb un 55% de les vendes per exportació. Actualment, els productes a l'engròs i al detall de LC Paper es troben a 28 països de quatre continents.