El jutjat Mercantil número 2 ha desestimat la denúncia de JustEat, que demanava una indemnització de 295 milions d'euros a Glovo per competència deslleial, i avala el seu model de repartidors autònoms. JustEat té ara 20 dies per presentar un recurs davant l'Audiència Provincial. 

La sentència interpreta que l'empresa dirigida per Oscar Pierre ha actuat "sempre dins de la legalitat" i que els contractes de la plataforma des de l'any 2019 "garantien l'autonomia dels repartidors respectant la coneguda com a Llei Rider que, també, permet la prestació d'aquests serveis en règim autònom". 

El judici es va celebrar entre els dies 17 i 20 de juny i JustEat denunciava que Glovo obtenia avantatges competitius fent servir la contractació de "falsos autònoms" mentre JustEat complia la llei Rider amb repartidors contractats en règim laboral i que els resultava molt més costós. 

La justícia creu que Glovo ha respectat la llei Rider de 2021 i, per tant, porta també la contrària al ministeri de Treball liderat per Yolanda Díaz, que a través d'Inspecció del Treball va sancionar a principis de l'any passat la companyia per incomplir-la i continuar treballant amb el que consideren "falsos autònoms".  

El magistrat considera que els models de Just Eat i Glovo són diferents, perquè Just Eat només compta amb un 20% del seu negoci en el repartiment a domicili, a l'inrevés que Glovo, i no existeix, per tant, competència deslleial. "A Just Eat i Uber Eats tenen un pes decisiu el preu, les promocions i descomptes i la mala experiència amb Glovo. En canvi, els usuaris de Glovo destaquen l'experiència de l'app, la varietat de serveis i altres factors relatius a l'experiència, sent residual allò relatiu al preu", desenvolupa la sentència per validar que són models de negoci diferent. 

El jutge es pregunta "quina és la raó per la qual no es permet escollir als treballadors la forma en què donar el servei a la plataforma", tot i que diu que no ho ha de fer condicionat. "Molts treballadors prefereixen el treball autònom perquè els permet prestar el servei a la seva conveniència", afegeix.

A més, relata un diàleg amb una inspectora de treball que afirmava que era impossible que un repartidor treballi com a autònom "tot i que la llei Rider així ho estableix", i assegura que "en totes les declaracions semblava ressonar, amb eixordadora unanimitat, l'eco nostàlgic de l'Espanya sindicalitzada, "el món d'ahir" administrat i burocràtic". 

La Llei Rider, aprovada l'agost de 2021 a iniciativa de Díaz, establia una presumpció de laboralitat per als repartidors que feia que l'empresa hagués de demostrar que els autònoms no depenien de l'empresa i estaven sotmesos a la seva jerarquia. 

Arran de l'aprovació de la llei, després d'anys de queixes dels sindicats, Deliveroo va abandonar Espanya. Glovo va continuar operant amb autònoms, però atorgant-los autonomia horària i capacitat per fixar els preus del servei per tal de garantir que són autònoms. 

No obstant això, el govern espanyol ha continuat posant multes i sancions a l'empresa, que no només acumula 205 milions en aquestes sancions, sinó que a més té un deute de 200 milions més amb la Seguretat Social per les cotitzacions dels autònoms. 

El passat mes de desembre, l'empresa va anunciar que contractaria els seus treballadors i finalment a principis de juliol va contractar 14.000 treballadors i va anunciar que col·laborar com a autònom ja no era una opció. La contractació es va concretar poques setmanes després de fer-se una foto amb el president del Govern, Salvador Illa, i els principals líders sindicals de Comissions Obreres i UGT durant un acte pel 10è aniversari de la companyia.