El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, assegura que "la desaparició de Banc Sabadell -en cas que prosperi l'opa hostil llançada per BBVA- es viu amb molta preocupació en l'empresa catalana".

En unes declaracions anteriors, el 7 de maig passat, Santacreu va dir que entenia la decisió del consell d'administració de Banc Sabadell de rebutjar l'oferta d'integració del BBVA i va ressaltar el rol "important" que el Sabadell jugava en l'economia catalana, però no s'havia pronunciat fins ara sobre la decisió de BBVA de presentar una opa.

Santacreu ha assegurat que la possibilitat d'una absorcio de Banc Sabadell per part de BBVA "preocupa en primer lloc perquè és un banc ubicat aquí -a Catalunya-", i per la "pèrdua de talent, de llocs de treball i d'oficines" que pot comportar. Però a més de tot això, Santacreu afegeix que "el que més preocupa és la pèrdua d'oferta" que suposaria, i en aquest punt ha ressaltat el "pes molt gran" que tenen les empreses i els autònoms en el negoci del Sabadell.

"Si té una quota de mercat tan gran a Catalunya és perquè dona un bon servei i les empreses estan contentes", ha dit Santacreu, que si bé ha recordat que l'última paraula la tenen els accionistes i els reguladors, també ha alertat que "hi pot haver una pèrdua important de competitivitat des del punt de vista de l'oferta bancària al mercat català".

"Acabaríem gairebé amb tres entitats grans -CaixaBank, BBVA i Santander- i això preocupa molt", ha dit Santacreu, que ha recordat l'experiència d'altres integracions de BBVA a Catalunya, com l'adquisició de Catalunya Caixa, hereva de la històrica Caixa Catalunya.

"La part positiva és que sembla que hi ha un gran consens entre les organitzacions empresarials, els líders polítics catalans i el ministeri", ha comentat en referència al consens institucional i empresarial creat en contra de la desaparició d'aquest banc.

Així mateix, Santacreu ha destacat que Banc Sabadell ha tingut "una evolució molt positiva" en els últims anys, tant en termes de resultats com a la borsa. "No hi ha urgència ni necessitat de fer res", ha opinat respecte al projecte de futur del banc que presideix Josep Oliu.

Planta cara al BBVA a Mèxic

Al mig de la tempesta per l'opa, el Sabadell es va estrenar a Mèxic aquest dimecres amb una agressiva oferta per captar clients particulars, premiant-los pel seu estalvi. Aquest banc va llançar un compte online (anomenat La Incondicional) molt similar al que comercialitzen a Espanya des de finals de 2023, amb el qual pagaran un interès del 5% anual.

El Sabadell opera a Mèxic des de fa tres dècades, però el 2020 va deixar d'oferir banca a particulars i es mantenia només en el negoci de banca d'empreses. Fa gairebé un any, l'entitat va anunciar que tenia entre els seus plans tornar a la banca comercial i estava preparant l'estratègia, assenyalant que el seu propòsit era captar passiu. Així, complint l'anunciat, va reaparèixer aquest dimecres, gairebé quatre anys després, amb una oferta exclusivament digital.