Joan Font (Bonpreu) i Joaquim Carandell (Benito Urban) van guanyar el 2022 més de 2,4 milions d’euros amb la seva societat de capital risc Ona Capital Privat, en el primer exercici dels últims deu anys que tanquen amb beneficis si bé no compensen les pèrdues de 2,9 milions acumulades en aquesta dècada.

Oriol Lobo, director general d’Ona, avança a ON ECONOMIA que el 2023 també han tancat amb beneficis, que no precisa fins que s’aprovin els comptes, de manera que eixugaran les pèrdues acumulades. Els 2,4 milions de guanys del 2022 s'han destinat precisament a compensar els resultats d'exercicis anteriors. Però subratlla que el més important no són els guanys sinó el valor de la cartera d’actius, que ha anat augmentant fins a arribar a prop dels 20 milions d’euros en l’actualitat.

Ona està participada a parts iguals per les famílies osonenques Font i Carandell. En aquest moment forma part del capital de més d’una vintena d’empreses tecnològiques, gairebé totes radicades a Catalunya.

Com passa amb les societats de capital risc, els milionaris beneficis d’Ona del 2022 procedeixen de desinversions efectuades en aquest exercici. Concretament, van vendre part de la participació (encara en conserven el 13,57%) de Sud Energies Renovables, proveïdor de serveis d’enginyeria; i van sortir de NetRivals, empresa que ha desenvolupat un software de pricing amb un motor de scraping que permet conèixer els preus dels competidors al moment per adaptar-s’hi. La francesa Lengow va ser la compradora.

Una part de les anteriors operacions es van ingressar el 2023, exercici en el qual també van vendre la seva participació a Wolrdcoo, plataforma que connecta retailers amb institucions que gestionen projectes socials. Aquest sistema permet realitzar l’anomenat “arrodoniment solidari” en el moment de la compra. En aquest últim projecte no van buscar el rendiment sinó oferir col·laboració per posar-lo en marxa.

Les posicions més destacades de la cartera d’Ona estan a l'operadora de telefonia Parlem (en controlen un 10,57% de forma directa, amb una valoració el 2022 de 4,7 milions d’euros), la comercialitzadora d’articles per a viatges i excursions TropicFeel (4,34%), la instal·ladora de panells solars Solfy o la plataforma de digitalització del sector del tatuatge Tattoox.

Des que va arrancar aquest fons de capital risc fa quinze anys també hi ha aventures que no han sortit bé com les de Racetick, plataforma per tramitar la inscripció i l’obtenció de dorsals en esdeveniments esportius; Arboribus, plataforma de contacte entre empreses i inversors; o Jardinitis, ecommerce dedicat a la venda de productes de jardineria i decoració. En aquesta última empresa, Ona va sortir del capital molt abans que els seus fundadors anessin a concurs de creditors i a la posterior liquidació.

Oriol Lobo destaca que el “tret diferencial” d’Ona respecte a les altres societats de capital risc és que només té dos inversors i, a sobre, “no tenen pressa en vendre sinó en generar valor”.

Finançament per a dones emprenedores

Aquest gener, Ona Capital va posar en marxa D-Ona, una línia per finançar projectes d’emprenedoria liderats per dones. Disposen d’un pressupost de 5 milions d’euros per ajudar emprenedores a tirar endavant iniciatives que estiguin en fase llavor o prellavor. Prioritzen els projectes escalables i de base tecnològica.

Les responsables de D-Ona són Anna Font, directora comercial de Bonpreu i filla del seu president; i Andrea Carandell, directora general de Benito Urban (mobiliari urbà) i Novatilu (il·luminació).

A mitjans de l’any passat, Joan Font va constituir una altra societat de capital risc anomenada Colldebanyuls. Aquest nom fa referència al pas fronterer entre l’Alt Empordà i el Rosselló. Aquest nou vehicle inversor comparteix seu social amb Bonpreu en el complex logístic de les Masies de Voltregà (Osona). Com a administrador únic apareix Baloo d'Inversions, patrimonial de Font, i com a gestor, Talenta Gestión, la firma de serveis financers liderada per Jordi Jofre.