La multinacional del tèxtil Inditex apunta a noves xifres a doble dígit per a la presentació aquest dimecres dels resultats del primer semestre fiscal (febrer a juliol). El benefici net previst és per sobre del 35% respecte a un any abans, segons el consens d'analistes recollit per EFE.

En el mateix període fiscal de 2022, la cotitzada espanyola més gran ja va batre el seu propi rècord en guanyar un 41% més, fins als 1.794 milions d'euros. Això serà possible gràcies, entre altres factors, que la seva xifra de negocis creixerà entorn d'un 12% fins a superar els 16.600 milions. L'avenç interanual aconseguit un any abans pel gegant de moda que engloba a marques com Zara, Pull&Bear o Massimo Dutti va ser del 25%.

El resultat brut d'explotació (ebitda), sempre d'acord amb el consens d'analistes de Bloomberg, s'elevarà també entorn d'un 13% fins a superar els 4.550 milions. Pel que es refereix únicament al segon trimestre fiscal d'Inditex, els experts preveuen un increment del benefici net del 23% fins als 1.270 milions, un avenç dels ingressos del 12% fins a vorejar els 9.060 milions, i una pujada similar de l'ebitda fins a prop dels 2.360 milions.

Segons aquestes previsions, Inditex manté un camí de creixement que pot qualificar-se com a "formidable" des que Marta Ortega (filla del fundador Amancio Ortega) es convertís en presidenta no executiva del grup tèxtil. Un altre dels arguments que diferencien a les marques d'Inditex és els amplis marges (sobre el 57%) amb què opera, pel que manté o rebaixa preus amb què guanyar quota de mercat.

En aquest sentit, i en el primer trimestre, el marge brut va créixer un 14% fins a 4.603 milions i es va situar en el 60,5 % (34 punts bàsics més respecte al mateix període de 2022), en tant que les despeses operatives van augmentar un 13 %, per sota de l'increment de les vendes.

La companyia va avançar llavors que les col·leccions de primavera-estiu seguien amb una molt bona acollida pels clients. Fins i tot, va detallar en les seves previsions que les vendes en botiga i en línia a tipus de canvi constant entre l'1 de maig i el 4 de juny havien crescut un 16 % sobre el mateix període de 2022.

Puja un 40% en borsa

Respecte a la cotització borsària, des del primer de febrer i fins divendres passat les accions d'Inditex havien pujat gairebé un 22%, i més del 40% des de gener. En cas de confirmar-se l'avenç de resultats oferts pels analistes, el valor de les accions podria fer un nou salt quantitatiu i confirmar la seva posició com una de les cotitzades amb més escalada de l'any.

En el període i en la Junta General d'accionistes de juliol, la direcció de l'empresa gallega va anunciar una inversió de 1.600 milions el 2023, molt a prop del màxim del grup en aquest capítol marcat el 2018, que va ascendir a 1.620 milions. Quant al pagament de dividends, el 2 de novembre s'executarà el segon dels dos desemborsaments iguals de 0,60 euros per acció a càrrec dels resultats de 2022. El primer es va abonar el 2 de maig.

Al maig, Inditex va iniciar operacions a Cambodja, amb l'obertura d'una botiga de Zara al Xip Mong Mega Mall de Phnom Penh i el llançament de la venda en línia en aquest mercat. Per a 2023, la companyia va ratificar al juny una evolució "molt positiva" en la venda en línia, amb una participació "creixent" de la mateixa en la venda total del grup. L'impacte divisa esperat es va xifrar en el -2,5 % en les vendes aquest any.