Inditex ha aprovat aquest dimarts en la seva junta general d'accionistes un nou pla d'incentius per als seus directius, inclòs el conseller delegat Óscar García Maceiras, i l'aprovació de la política de remuneracions fins a l'acabament de l'exercici corresponent al 2026. El consell d'administració de la multinacional també ha aprovat la reelecció d'Amancio Ortega com a conseller, la reducció del consell a deu membres, el repartiment del dividend a càrrec de 2022 i els comptes anuals de l'esmentat exercici. Així mateix, el grup tèxtil ha fixat els seus compromisos a llarg termini en matèria de sostenibilitat.

Durant la junta, García Maceiras ha remarcat l'"any exigent i excepcional per les circumstàncies complexes que ens han envoltat", marcat per la inflació i la venda de les seves botigues a Rússia arran de la invasió d'Ucraïna. També ha destacat els bons resultats obtinguts per la companyia, amb un resultat rècord de 4.130 milions d'euros i un marge de benefici del 57% sobre les vendes.

Tendència que ha mantingut a l'alça durant el seu primer trimestre fiscal en aquest exercici 2023, amb beneficis de 1.168 milions i un marge del 60,5%. En aquest sentit, el CEO del grup ha afirmat que l'evolució positiva del negoci d'Inditex es manté al llarg d'aquest any, impulsat per la "solidesa financera" de la companyia, sent la base que permet a la firma "continuar invertint en tot allò que sigui precís per al creixement futur". Així, Inditex invertirà aquest any 1.600 milions d'euros en total per continuar potenciant el creixement.

Aprovat el pla d'incentius

Quant a la nova política de remuneracions a consellers i directius amb el pla d'incentius plurianuals i a llarg termini, aquesta entrarà en vigor el pròxim 1 de gener de 2024. Estarà basada en un mix retributiu (en efectiu i accions) amb vigència fins al 31 de gener de 2027. El pla d'incentiu a llarg termini aportarà un màxim de 7,5 milions d'accions (el 0,24 % del capital) amb un valor aproximat superior a 250 milions d'euros a 4 anys, per a un límit de 750 beneficiaris.

Per al conseller delegat, Óscar García Maceiras, s'ha aprovat la mateixa remuneració fixa actual de 2,5 milions d'euros a l'any en 14 pagues a què es poden sumar les retribucions variables en cas d'aconseguir els objectius marcats. D'aquesta manera, Inditex donarà al directiu una retribució variable anual del 120% de la retribució fixa si compleix l'estàndard dels objectius i que pot arribar a un màxim del 125% sobre aquest estàndard, en cas que se superin amb escreix els objectius. Així mateix, comptarà amb una altra variable a llarg termini amb un màxim per a cada cicle (dos anys) de fins al 225% de la retribució fixa anual.

En qualsevol cas, cap remuneració variable no està garantida i, en un escenari de compliment d'objectius màxim, el pes de la retribució variable representaria un 74% de la retribució total. És a dir, el sou màxim a què podria optar García Maceiras es trobaria en els 9,61 milions d'euros aproximadament, entre accions i metàl·lic.

La junta d'accionistes també ha aprovat la reelecció d'Amancio Ortega com a conseller dominical del grup. Així mateix, s'ha aprovat la reducció del consell d'administració a deu membres, amb la pròxima sortida d'Emilio Saracho, l'expresident del Banc Popular, la baixa del qual no serà coberta. Quant a les remuneracions a l'accionista, Inditex ha aprovat l'abonament de l'últim pagament de 0,60 euros per títol del dividend a càrrec de l'exercici 2022 per al pròxim 2 de novembre, del total d'1,20 euros per acció aprovat al març.

Nous compromisos en matèria de sostenibilitat

D'altra banda, el conseller delegat, Óscar García Maceiras, ha anunciat davant dels accionistes els nous compromisos en matèria de sostenibilitat de la companyia, amb els quals pretén impulsar la transformació del sector tèxtil. D'aquesta manera, el conseller delegat del grup ha fixat en sis àmbits les línies d'actuació del grup de moda gallec, amb objectius a llarg termini. Aquests punts tindran en compte a les matèries primeres, les emissions, la cadena de subministrament, els clients, els cultius regeneratius i els programes solidaris.

D'aquesta manera, per a 2030 pretenen que un 40% de les fibres utilitzades per les peces de les seves marques siguin de reciclatge convencional, un 25% siguin fibres de nova generació i un altre 25% procedent d'agricultura orgànica o regenerativa. Així mateix, Inditex impulsarà el pla de transformació de la cadena de subministrament: tant en la part social, a través de l'estratègia "El treballador en el centre"; com en la part mediambiental, centraments en aigua, abocats, gestió de productes químics i energia.

També ha assegurat que basaran projectes per protegir, restaurar o regenerar fins a 5 milions d'hectàrees i contribuir a millorar la biodiversitat. Un altre dels punts té a veure amb la roba de segona mà i ampliar la vida estri dels productes que ven. Així, el grup de moda continuarà estenent iniciatives de circularitat com Zara Pre-Owned en altres parts del món. Amb tot això, la multinacional pretén reduir les emissions més d'un 50% el 2030, i aconseguir les emissions neutres el 2040 amb almenys un 90% de reducció.