Iberdrola ha llançat aquest dimarts una ampliació de capital de 5.000 milions per tal de créixer al Regne Unit i els Estats Units que ha provocat que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) suspengui la seva cotització en borsa, ja que un moviment d'aquesta magnitud pot interferir en el curs normal dels mercats. Ha fet l'anunci el mateix dia que presentava uns beneficis de 3.562 milions al final del primer semestre, un 20% més que al mateix període de l'any passat, sense que hagi contemplat, diuen, un impacte negatiu en els resultats pels aranzels de Trump.
En el seu comunicat, l'empresa explica que "els recents avenços registrats en la definició dels marcs tarifaris per als anys vinents de les activitats de transport i de distribució al Regne Unit i als Estats Units d'Amèrica (específicament a l'estat de Nova York) configuren una ocasió d'inversió sense precedents en el negoci de xarxes". Un 75% de la inversió se l'emportaran aquests països, mentre que Brasil atraurà un 15% dels fons i Espanya només un 10%.
Més concretament, avancen un potencial d'inversió de 55.000 milions entre 2026 i 2031, que suposaria un augment del 75% en comparació amb el sexenni anterior. Amb l'augment de renovables als mix elèctrics de tot el món, l'actualització de la xarxa elèctrica exigeix d'inversions que són una oportunitat per empreses com Iberdrola.
L'anunci, en canvi, es fa just l'endemà que el Congrés dels diputats rebutgi per l'oposició de Podem, PP, Junts i Vox un decret antiapagades que preveia entre altres coses un increment d'inversió en xarxes. La negativa parlamentària va provocar un unànime rebuig del sector, que esperava amb candeletes aquest nou marc normatiu i que assegura que queden amenaçats 200.000 milions d'inversions.
Iberdrola, tanmateix, continua ferma i ja fa un temps que aposta més pels països anglosaxons que no pas per Espanya. Les inversions rècords de 17.300 milions en els darrers 12 mesos, amb majoria en aquests dos països, són apuntades per l'empresa com l'impuls del benefici semestral de 3.562 milions.
Durant el primer semestre del 2025, l'empresa ha invertit 5.562 milions, de les quals el 60% han estat als Estats Units i Regne Unit, dos països que també s'emporten el 60% de les inversions en renovables, que van ser de 2.155 milions. La inversió més elevada, tanmateix, va ser en xarxes elèctriques, amb un creixement del 14% i fins a arribar als 3.082 milions. Els actius regulats de la companyia arriben a 50.000 milions d'euros gràcies a un increment del 70% en els darrers 5 anys.
Pel que fa a la inversió en renovables, un 40% se'n va a eòlica marina, un altre sector que ofereix menys oportunitats a Espanya, on de fet està encallat mentre no s'obre la subhasta pública a les zones delimitades ja fa dos anys i mig. L'acord de col·laboració amb l'emiratiana Masdar, amb inversions conjuntes de fins a 15.000 milions d'euros, és un dels grans impulsos d'aquest apartat en el qual Iberdrola té importants parcs funcionant i en projecció arreu del món a aigües nord-americanes, britàniques i alemanyes. En total, Iberdrola té ara 1.400 MW nous en operació durant la segona meitat de l'any.
L'ebitda, resultat abans d'impostos i amortitzacions, d'Iberdrola ha sigut de 8.287 milions en el primer semestre, un 20% superior al mateix semestre de l'any anterior, mentre que el deute s'ha reduït i ara és de 52.000 milions d'euros. La liquiditat supera els 19.000 milions d'euros i el flux de caixa ha augmentat un 15%.
L'empresa compta amb 157.000 milions d'euros en actius i una capitalització que ronda els 100.000 milions d'euros.