Nova "fita" per a Iberdrola, tal com ho defineix el seu president, Ignacio Sánchez Galán. La companyia nacional durà a terme, juntament amb Prosolia Energy, la construcció del parc fotovoltaic més gran d'Europa, que estarà ubicat en el municipi Santiago de Cacém, a prop de Sines. Aquest parc disposarà de 1.200 MW de potència instal·lada, i la seva construcció generarà fins a 2.500 llocs de treball, ocupats majoritàriament per treballadors locals.

La firma energètica espanyola ha obtingut els permisos per construir a Portugal el projecte fotovoltaic més gran d'Europa i el cinquè del món. Quan entri en operació, prevista per a 2025, la planta, la qual es denominarà Fernando Pessoa, serà capaç de subministrar energia neta, barata i generada localment suficient per proveir les necessitats anuals d'unes 430.000 llars, tal com precisa Iberdrola en la seva nota de premsa. Xarxa Elèctrica Nacionais també intervé en aquest projecte, ja que la connexió del parc està contractada amb l'esmentat operador.

El parc evitarà el consum de 370 milions de metres cúbics de gas

Iberdrola explica que aquest parc serà capaç d'evitar a l'any el consum de 370 milions de metres cúbics de gas, els quals "haurien estat necessari per produir la mateixa quantitat d'energia en un cicle combinat". Ignacio Sánchez-Galán, president d'Iberdrola, creu que aquesta operació és una "nova fita a Europa en combinar les ambicions d'energies netes amb la generació d'impactes positius i tangibles tant mediambientals com socials".

Després d'això, el president de la firma amb seu a Bilbao ha reafirmat el compromís d'Iberdrola per fer que la societat deixi anar aquesta dependència cap als combustibles fòssils, i s'ha mostrat orgullós "de continuar compromesos amb la construcció de noves infraestructures energètiques netes a Portugal, com ja vam fer amb la gigabatería del Tâmega." Galán també ha volgut ressaltar "la col·laboració de les autoritats portugueses, la qual ha estat essencial per portar aquest projecte a aquesta fase en un temps rècord."

Portugal avança cap a l'energia verda

Portugal, com diverses nacions europees, és un dels països que més involucrat està amb la transició energètica i el salt a l'energia verda. L'estat portuguès recentment va anunciar un nou programa normatiu acompanyat d'una modernització de les administracions per fomentar i agilitar el desplegament d'energies netes.

Per la seva part, la Country Mànager de Renovables Portugal, Alejandra Reyna, ha catalogat el Fernando Pessoa com "un projecte extraordinari i exemple de respecte mediambiental". Arran d'això, l'executiva ha explicat que "aquest tipus de projectes eren inimaginables fa només uns anys, però Iberdrola té l'experiència tècnica i la força financera com per fer-ho realitat".

La realitat és que l'empresa cotitzada de l'IBEX 35 és una de les companyies amb més múscul financer del panorama de les renovables. Iberdrola explica amb presència a diversos països, on desenvolupa projectes d'enorme calat vinculats a les energies renovables.

Quant a la protecció de la biodiversitat, els terrenys podran utilitzar-se pels pastors locals com a pastura per a la ramaderia ovina de la zona i s'introduiran ruscos. A més, es duran a terme plantacions en l'àrea que envolta la instal·lació per substituir els eucaliptus per arbres autòctons.

Iberdrola mantindrà la seva presència al país lusità

Iberdrola planeja invertir 3.000 milions d'euros addicionals en energia eòlica i solar al país en els anys vinents. En fotovoltaica, a finals d'any va concloure un complex solar de 46 MW a Setúbal, districte en el qual també ha finalitzat unes altres dues instal·lacions que sumen 40,5 MW.

A més, a començaments de 2023 iniciarà la construcció de diversos projectes a Albufeira i Lisboa, de 37 i 64 MW, respectivament, mentre que la planta solar d'Estoi (83 MW) en l'Algarve, que també inclou emmagatzemament en bateries, entrarà en funcionament el 2024.

Totes les plantes pertanyen a les subhastes que Portugal va celebrar el 2019 i el 2020 i en les quals Iberdrola es va adjudicar vuit projectes fotovoltaics (270 MW). L'any passat, va inaugurar al nord de Portugal el projecte d'emmagatzemament hidroelèctric més gran per bombatge del país, un dels més grans d'Europa, amb 1.500 milions d'inversió.

Compta amb tres preses i tres centrals i una capacitat lliga de 1.158 MW. El grup té previst construir un parc eòlic vinculat a aquesta instal·lació, que convertirà al complex en una planta de generació híbrida, que, amb les seves 400 MW de potència instal·lada, serà un dels projectes eòlics més grans de Portugal. La companyia opera al país 92 MW eòlics, repartits en tres parcs. En conjunt, produeixen 200 GWh a l'any, l'equivalent a l'energia elèctrica utilitzada per 35.000 llars.