Telefónica és una empresa estratègica per al país. Es tracta de la primera operadora de telecomunicacions d'Espanya, la quarta d'Europa i la tretzena en l'àmbit mundial. I, encara que el gegant STC Group s'hagi convertit en el seu principal accionista després d'adquirir un 9,9% del capital en una operació que ha caigut per sorpresa en la multinacional espanyola, el govern espanyol ha insistit durant tot el dia en què aplicarà tots els mecanismes que siguin necessaris per defensar els seus interessos i que el grup saudita no prengui el control.

L'operació de Telefónica és la inversió més gran que l'Aràbia Saudita ha realitzat en una empresa espanyola, a més d'una de les més importants d'un país de l'Orient Mitjà en una companyia de l'IBEX 35, només comparable a la d'Iberdrola per part del fons sobirà qatarià Qatar Investment Authority (QIA), que es va convertir en el seu accionista més rellevant amb el 8,70% de la companyia, recorda l'Agència EFE.

L'operació, que es va donar a conèixer dimarts (ja amb el mercat tancat) ha fet que Telefónica brilli avui en Borsa. Les seves accions van despuntar un 3% en els primers compassos, encara que ha moderat la pujada al llarg del dia per tancar amb una alça del 0,27%, fins als 3,76 euros per acció, en una jornada en què l'IBEX ha caigut un 0,83%, la seva sisena sessió consecutiva a la baixa.

Després de conèixer-se aquest dimarts la compra, la pluja de reaccions no s'han fet esperar, entre elles la de la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, que ha assegurat que l'executiu aplicarà tots els mecanismes necessaris per defensar els interessos d'Espanya, ja que Telefónica és una empresa estratègica per al país.

Calviño ha revelat que el govern espanyol es va assabentar el mateix dimarts d'aquesta operació, igual com Telefónica, que va conèixer la compra només uns moments abans que STC Group l'anunciés a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Malgrat la sorpresa, es pot destacar que STC ja havia traçat abans aliances amb Telefónica.

De fet, el mes passat febrer van anunciar un acord comercial per explorar les oportunitats que ofereix l'Orient Mitjà. STC Group es va convertir en membre del Partners Program de Telefónica, una iniciativa llançada el 2011 i de la qual formen parteix altres operadors de telecomunicacions líders i que cobreix més de 65 mercats a Europa, Amèrica Llatina, Orient Mitjà i Àfrica. No obstant això, l'operació duta a terme aquest dimarts suposa un moviment de gran importància que ha suposat una sorpresa en l'àmbit internacional.

Pallete i Vila, Rumb a l'Aràbia Saudita

Tot just unes hores després que STC Group irrompés en l'accionariat de Telefónica adquirint el 9,9% de la seva capital (la quantitat justa per no haver de llançar una OPA) el president de la companyia, José María Álvarez-Pallete, i el conseller delegat, Angel Vilá, han fet cap a l'Aràbia Saudita per tractar tots els detalls que concerneix aquesta operació.

En una nota de premsa, STC Group ha revelat que no té intenció d'adquirir el control de Telefónica i que aquesta inversió suposa "una mostra de confiança a l'equip directiu, en la seva estratègia i en la seva capacitat per crear valor". Tanmateix, no ha transcendit si aquest grup busca un seient en el consell d'administració, i és un dels temes que es tractaran en l'encontre.

STC Group demanarà autorització a Defensa

La compra requereix el vistiplau del Ministeri de Defensa i, conforme a això, STC Group li demanarà "en els pròxims dies" autorització per a aquesta adquisició, valorada en 2.100 milions d'euros. La inversió s'ha executat mitjançant la compra d'accions per un 4,9% del capital, i la d'instruments financers pel 5% restant.

La idea és obtenir els drets de vot corresponents a aquest 5% del capital social mitjançant la liquidació física d'aquestes accions després de l'obtenció de les autoritzacions regulatòries necessàries, segons la companyia saudita. Segons la llei d'inversions estrangeres, aquestes companyies hauran de demanar autorització en el cas d'adquisicions que superin el 5% del capital si es tracta d'empreses relacionades amb activitats en defensa nacional.

Telefónica ofereix serveis de telecomunicacions a Defensa i, per tant, és un sector crític per a la defensa nacional, segons explica EFE. Una vegada sol·licitada autorització al Ministeri de Defensa, serà el Consell de Ministres el que resolgui, tret d'en aquells casos en què la inversió, "per la seva naturalesa, característiques o import" no afecti els interessos essencials de la defensa.

En aquest últim cas podria ser autoritzada per la persona titular de la Direcció General d'Armament i Material, previ informe de la Junta d'Inversions Exteriors. El termini màxim de Defensa o del Consell de Ministres per resoldre la sol·licitud i notificar la resolució a l'interessat serà de tres mesos.

Per la seva part, els sindicats es mostren cautelosos encara que transmeten tranquil·litat. El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha assegurat que al sindicat majoritari en Telefónica no "li provoca cap incertesa" l'entrada de la companyia saudita en l'accionariat de la multinacional espanyola, mentre que des de CCOO s'ha demanat "cautela i responsabilitat".