El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha assegurat aquest divendres que el govern espanyol té "una visió més àmplia" que el Banc d'Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per vetar la fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell. En una entrevista a Onda Cero, el ministre Carlos Cuerpo ha explicat que en un primer moment, després de l'opa llançada pel BBVA als accionistes del Sabadell, la CNMV haurà de decidir si autoritza aquesta oferta, igual com Competència, que podria dir en quines condicions ho fa.

Després del vistiplau d'aquestes institucions, el BBVA podria traslladar la seva oferta de compra als accionistes del Banc Sabadell amb l'objectiu d'adquirir el control de l'entitat, és a dir, que significaria tenir més del 50% del capital, i si prospera, avançar en la seva idea d'una fusió. Tanmateix, l'última paraula sobre aquest procés de fusió, ha recordat Cuerpo, la té el govern espanyol, en concret el Ministeri d'Economia que ell capitaneja, que des d'un primer moment s'ha mostrat contrari a l'operació.

Independentment de les condicions en les quals s'arribi a l'absorció de l'entitat bancària, a aquesta compra del Banc Sabadell per part del BBVA, el govern espanyol ha de fer una valoració més enllà de la valoració que fa cadascuna de les institucions per separat, ha argumentat el ministre d'Economia.

Cuerpo recorda que és el govern espanyol qui ha d'autoritzar o no l'opa

Segons Carlos Cuerpo, el Banc d'Espanya mirarà l'impacte en termes d'estabilitat financera i la CNMC en termes de competència, i Economia, per la seva part, a més de recollir aquesta informació, valorarà "la resta de dimensions", com l'impacte a la inclusió financera o l'econòmic particularment rellevant en algunes regions. "El govern espanyol té una visió més àmplia i, en el marc d'aquesta visió més àmplia, hem avançat ja el nostre diagnòstic", ha resumit aquest divendres el ministre d'Economia. I després que se li preguntés si la conclusió era ja un vet a la fusió, Cuerpo ha reafirmat que ell mateix va avançar que el resultat de la valoració (inicial) era un rebuig de l'operació per part de l'Executiu de Pedro Sánchez.

Per això, segons el seu argument, fins i tot encara que Competència, la CNMV o el Banc d'Espanya aprovessin l'opa hostil, Economia després ha d'autoritzar la fusió de les dues entitats i ho farà amb tota la informació que li arriba per part d'aquestes institucions i amb "més consideracions que ha de tenir en compte el govern espanyol".

I sense cap indici que la decisió pogués canviar, ha arribat a considerar que podria donar-se el cas en què l'oferta de compra del BBVA sobre el Banc Sabadell seguís endavant, i la fusió no fora possible, perquè "és el que el govern espanyol ha d'autoritzar".