El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, ha posat de relleu l'"encert" estratègic i la "visió" de l'energètica en les últimes dècades, que ha portat al grup a "valer 80.000 milions d'euros, més que totes les energètiques espanyoles", i ha assegurat que "el vent bufa" a favor per continuar batent rècords.

En el seu discurs davant de la junta general d'accionistes de la companyia celebrada a Bilbao aquest divendres, Galant, que va desembarcar el 2001 a Iberdrola com a conseller delegat i vicepresident executiu i va ser nomenat president el 2006, va destacar així la "visió", l'"encert" en l'estratègia i una "excel·lent" execució en les últimes dècades per l'empresa. "El vent bufa avui en la nostra direcció".

"Jo crec que hem d'estar orgullosos, jo ho estic, que aquesta empresa sigui al nostre país. Si algú em diu fa 24 anys que aquesta empresa anava a valer 80.000 milions d'euros... jo crec que molts dels quals som aquí o cap ho haguéssim cregut. Valem 80.000 milions, valem més que totes les energètiques espanyoles. Som l'energètica europea més gran, valem tres vegades més que la següent energètica espanyola o quatre vegades més. Valem més que bancs", recull Europa Press.

Galant, que va avalar a més el suport a la seva gestió dels principals accionistes del grup amb la presència en la junta del màxim representant de Qatar Investment Authority (QIA) -que posseeix el 9% del capital de l'energètica, Sheikh Abdulla bin Mohammed bin Saud Al-Thani, va reafirmar la meta d'assolir els 11.000 milions d'euros en repartiment de dividends en els propers tres anys, per assolir els 0,61-0,66 euros per acció, "un 20% més que el rècord ja d'aquest any".

"Crec que totes són raons per les quals estar satisfets i això d'alguna manera és el que reflecteixen els informes dels analistes dels bancs d'inversió en aquest moment sobre la companyia", va afegir sobre això.

L'electrificació és "imparable"

Així mateix, va advertir que l'electrificació, com a "manera preferida per cobrir cada vegada més usos energètics per part de milions de consumidors de tot el món", és un "procés imparable" i ha assegurat que el grup es troba "en la millor situació per continuar posant en marxa el cercle virtuós de creixement, fortalesa financera i creació de valor".

Galán va considerar que el 2023 va representar al món "un veritable punt d'inflexió al camí cap a una matriu energètica menys dependent dels combustibles fòssils", com va quedar a més rubricat en l'última Cim del Clima (COP) de Dubai, i va ratificar "l'encert de l'estratègia" que va posar en marxa Iberdrola fa ja més de dues dècades.

Així, el directiu va indicar que el procés de transició energètica es veurà rubricat en els propers anys amb un creixement del consum elèctric en la indústria de prop d'un 60% a l'horitzó de 2040, o en la mobilitat sostenible, on la demanda es multiplicarà per quatre a 2030 i gairebé per 20 a 2050.

A més, va apuntar com l'electricitat substituirà "progressivament" al petroli, el carbó i el gas en la climaticación d'edificis, fins a suposar en tot just 15 anys més del 60% d'aquest consum energètic, tant a Europa com als Estats Units, o jugarà un paper clau en el processament de dades i la gestió de les aplicacions basades en el núvol, els cridats 'data centers', que representen "un procés de creixement exponencial que continuarà en els anys següents".

Per això, va advertir que per donar servei a tota aquesta demanda serà necessari afrontar "grandíssimes inversions i una adequada planificació de les xarxes elèctriques per part de reguladors i operadors del sistema". Va destacar també el nou 'full de ruta' del grup, presentat fa uns mesos al mercat, i que preveu "la inversió més gran de la història" d'Iberdrola, amb 41.000 milions d'euros bruts en el període. "Clarament, un rècord sobre un altre rècord", va dir.

D'aquest esforç inversor, va apuntar que els Estats Units seran la seva principal destinació, amb el 35% de les inversions, seguit del Regne Unit (24%), la Península Ibèrica i Llatinoamèrica (un 15% cada un) i altres països de la Unió Europea on és present el grup i Austràlia. Així mateix, gairebé dos terços de les inversions tindran per destinació l'increment de capacitat i la digitalització de les xarxes elèctriques. "En renovables, preveiem invertir un total de 15.000 milions, dels quals més de la meitat aniran destinats a eòlica marina, en projectes que tenim ja en construcció, com Saint Brieuc, a França; Baltic Eagle i Windanker, a Alemanya; Vineyard Wind, als Estats Units; i East Anglia 3, al Regne Unit," va manifestar.

Amb aquesta nova estratègia, Galán va assenyalar que el grup preveu assolir el 2026 un Ebitda d'entre 16.500 i 17.000 milions d'euros i un benefici net d'entre 5.600 i 5.800 milions, amb un creixement del voltant al 20% en el període.

Respatller dels accionistes

La junta general d'accionistes, amb un quòrum superior al 75% i un vot positiu mitjà del 98,2% posant de manifest, va recolzar així tots els punts que s'emportaven en l'ordre del dia. D'aquesta manera, es va aprovar destinar 3.500 milions d'euros a la remuneració dels accionistes amb càrrec als resultats de 2023, arribant fins als 0,55 euros per acció, amb un increment del 10,8%.

Aquest import es compon dels 0,202 euros bruts per acció ja abonats el mes de gener passat, més uns altres 0,348 euros bruts per acció que es distribuirien el pròxim mes de juliol. A aquesta retribució a l'accionista se suma el dividend d'involucració, de 0,005 euros bruts per acció, després d'haver assolit un quòrum de constitució en la junta del 70% del capital social.

A més, els accionistes també van recolzar les reeleccions de Nicola Mary Brewer i Regina Helena Jorge Nunes, com a consellers independents, així com Íñigo Víctor de Oriol Ibarra, com a conseller extern.