Endesa ha presentat una reclamació econòmica contra el Ministeri per a la Transició ecològica per un import de 454 milions d'euros en concepte de danys i perjudicis per l'augment de la taxa Enresa, amb la qual es finança la gestió dels residus radioactius i el futur desmantellament de les plantes nuclears.
D'aquesta manera, Endesa s'afegeix a Iberdrola, que al febrer va reclamar per via judicial 324 milions d'euros pel mateix motiu. En total, les dues grans elèctriques espanyoles sumen reclamacions per 778 milions d'euros.
El govern espanyol va aprovar l'any passat un increment del 30% en la taxa que paguen les centrals nuclears per a la gestió dels residus radioactius. Així, aquesta taxa (encara que, en realitat, és una prestació patrimonial) va passar de 7,98 euros per megawatt/hora a 10,36 euros. Però les dues elèctriques consideren que Enresa, l'encarregada de gestionar els residus radioactius, ha incomplert els protocols acordats i, per aquesta raó, també es dirigeixen contra aquesta companyia en les seves reclamacions.
Els plantejaments d'Endesa i Iberdrola es valoraran en el Consell d'Estat i, en el més que probable cas que siguin rebutjats, a les elèctriques encara els quedarà la via judicial.
Aquestes reclamacions arriben en ple debat sobre el calendari de desmantellament de les centrals nuclears espanyoles. Les elèctriques tenen molt en compte la taxa Enresa per abordar aquest calendari. Recentment, van enviar una carta al ministeri de Sara Aagesen per estendre la seva vida útil, però, de moment, no han aconseguit aquest objectiu.
Entre les centrals nuclears que plantegen estendre la seva vida útil es troba Ascó I, per ajornar el seu tancament previst el 2030 a 2032, quan ha de tancar Ascó II, o clausurar-les ambdues el 2033.
Fa mesos que Endesa i Iberdrola demanen la revisió del calendari de tancament de les centrals nuclears, amb Almaraz, entre 2027 i 2028, a la cantonada. Han fet diverses propostes, i l'última és allargar la vida útil de cinc reactors, el tancament dels quals està previst fins a 2030 o, com en el cas d'Ascó II, el 2032.
Aquesta proposta de les elèctriques no suposa una revisió total del calendari d'apagada nuclear ni posa en qüestió el final total de les nuclears el 2035, vista la posició totalment reticent del govern de Pedro Sánchez. Les fonts consultades han precisat que, encara que les companyies han presentat la proposta, no han rebut resposta per part del ministeri de Transició Ecològica i no existeix un diàleg amb la vicepresidenta Sara Aagesen ni amb el ministeri sobre aquest assumpte.
Les dues energètiques volen negociar les dates de tancament de cinc reactors: Almaraz I i II (Càceres), el final del qual està previst per a 2027 i 2028 i ha de prendre's una decisió de forma imminent; Ascó I, que s'ha de tancar en 2030, i Ascó II, amb la clausura prevista per a 2032, i Cofrentes (València), el 2030. En el cas d'Almaraz, la proposta de les companyies és que es tanquin el 2030, mentre que per a Cofrentes és que ho faci el 2034. Endesa és la propietària del 100% d'Ascó I i del 85% d'Ascó II, en la qual té Iberdrola com a sòcia.