Dues primeres espases del fons d'inversió alemany Lubea –el seu conseller delegat, Wolfram von Braunschweig, i el seu director general, Nick Bohn- s'han incorporat al consell d'administració d'Esteve Healthcare arran de l'adquisició, el maig passat, d'una participació del 26% de la farmacèutica catalana.

Coincidint amb l'aterratge dels dos executius alemanys, Esteve Healthcare va acordar una ampliació de capital de 6,2 milions d'euros, fins a assolir els 23,8 milions. Ara tot està a punt per fer "un salt" en els plans d'expansió, amb la compra de més empreses i, quan calgui, amb la seva sortida a borsa, segons apunten fonts properes a la farmacèutica.

La família Esteve manté aliances amb inversors alemanys –a Esteve Healthcare-, japonesos –a Esteve Teijin- i catalans –amb la família propietària del grup de perfumeria Puig, a ISDIN-. Precisament, aquest estiu també es va renovar el consell d'Esteve Teijin, al qual s'ha incorporat Masaki Taneda, alt executiu de la divisió farmacèutica del grup japonès, com a copresident.

Arran del fitxatge el 2017 del suec Staffan Schüberg, el primer CEO extern a la família propietària, el grup farmacèutic Esteve va iniciar un procés de simplificació societària que ha facilitat l'entrada de nous socis inversors. Aquest procés s'ha dut a terme en diverses fases. Precisament, fa uns mesos es va produir una escissió de la seva societat de capçalera, Corporación Química Farmacéutica Esteve SA (CQFE): d'una banda, es va constituir Grupo Esteve Lifesciences –que és la nova matriu d'Esteve Healthcare i d'altres societats farmacèutiques i químiques– i, per una altra, CQFE es va mantenir com a matriu de les empreses participades o joint ventures com ISDIN i Esteve Teijin.

L'any passat, quan Corporació Químic Farmacèutica Esteve encara era la matriu de tot el negoci farmacèutic, va obtenir uns beneficis nets de 78,3 milions d'euros, gairebé quatre vegades més que en l'anterior exercici, amb una facturació que es va elevar a 644 milions d'euros, un 15% més. Aquests resultats van acabar de convèncer Lubea. Les fonts consultades recalquen que els inversors alemanys es prenen "molt seriosament" la seva aposta en la farmacèutica catalana com posa en evidència el rang dels executius que s'han incorporat al consell d'Esteve Healthcare, que és la societat de més facturació del grup.

Branques familiars

Si bé han professionalitzat la gestió, les tres branques de la família (Esteve Cruella, Esteve Escoda i Gil-Vernet Esteve) es mantenen en els consells d'administració de les principals societats. La primera branca és la que està al capdavant del grup amb Albert Esteve Cruella (nascut el 1959), president d'Esteve Healthcare, i Antoni Esteve Cruella (1958), copresident d'Esteve Teijin. Els representants de les dues altres branques familiars són Sílvia Gil-Vernet Esteve (1968) i Jordi Esteve Escoda (1973). Ambdós apareixen en la imatge superior juntament amb Albert Esteve Cruella.

En els consells poden aparèixer a títol personal o en representació de les respectives societats patrimonials familiars: Terrasol (dels germans Esteve Cruella), Selemar (Esteve Escoda), Marselene (Gil-Vernet Esteve). Però en el capital d'Esteve Healthcare també hi ha la família Monleón (accionistes des de fa molts anys, representats per Joaquín Moleón Pagés, que abans de l'entrada de Lubea controlava a prop del 17%) i consellers independents. Entre aquests últims, destaca Julio Rodríguez, conseller delegat de Cementos Molins.

Els orígens de la vinculació dels Esteve amb la farmàcia es remunten a 1787 quan Tomàs Esteve Gabanyac, nascut a Urús (la Cerdanya), es va fer càrrec de la farmàcia de l'Hospital de Sant Andreu, de Manresa. Un dels seus fills, Tomàs Esteve Florensa, va obrir una farmàcia en aquesta localitat que encara es conserva. El 1929, el doctor Antoni Esteve Subirana va instal·lar un laboratori al costat de la farmàcia on, el 1937, en plena Guerra Civil, va sintetitzar la primera sulfamida i va obtenir una solució contra la sífilis. El 1942, va constituir Laboratoris del Doctor Esteve SA, amb seu a l'avinguda Verge de Montserrat de Barcelona, que és l'embrió de l'actual grup. Allà va aconseguir produir penicil·lina, fet que va motivar que el visités Alexander Fleming, el seu descobridor.

Els seus fills -Josep, Joan, Montserrat i Jordi Esteve Soler– van situar aquesta farmacèutica entre les primeres d'Espanya a partir de la dècada dels vuitanta. Josep Esteve Soler va presidir la companyia durant anys. Va morir el 2019, quan la tercera generació ja s'havia assentat a l'empresa i havia professionalitzat la seva direcció executiva. Els seus fills Albert i Antoni Esteve Cruella encapçalen ara uns consells d'administració que s'han renovat a fons en els últims mesos.

La quarta generació es dedica a activitats molt diverses. Per exemple, Albert Esteve Grau –fill d'Albert Esteve Cruella, actual president d'Esteve Healthcare- va posar en marxa Curated by Group, una firma amb seu a Barcelona que es dedica a la producció d'objectes únics, d'edicions limitades, des de roba a mobles exclusius.