Euskaltel, la companyia basca de telecomunicacions, que pertany el grup MásMóvil ha tancat el 2022 amb un augment de clients i un increment del benefici brut d'explotació (ebitda) del 4%, fins als 321 milions. Tanmateix, els seus ingressos per prestació de serveis van experimentar una caiguda del 3%, després d'assolir una xifra de 630 milions. Es tracta d'una tendència que esperen canviar el 2023 i tancar l'exercici amb creixement.

Així ho ha explicat el director general d'Euskaltel i responsable de la Zona Nord de MásMóvil, Jon Ander de las Fuentes, en una compareixença en la qual ha subratllat que, durant 2022, la companyia ha recuperat el "creixement" en les seves principals magnituds del negoci. El directiu ha assenyalat també que la firma basca ha assolit el seu rècord de serveis prestats, sobretot, amb una "acceleració" a partir de setembre.

En aquest sentit, ha assegurat que Euskaltel va assolir el maig de 2020 el seu "pic, amb una explosió de contractacions" i, a partir d'allà, es va entrar en un "descens continuat fins que el 2022 s'ha revertit aquesta situació" i està "en màxims històrics d'activitat". Tot això en un context marcat per unes condicions de mercat "molt difícils" i després d'un procés d'integració en MásMóvil "exemplar" en el que han mantingut l'"estructura local" dins del grup.

Així mateix, Jon Ander de las Fuentes ha destacat que, des de l'OPA, l'evolució d'Euskaltel s'ha caracteritzat per un "creixement rendible i sostenible" basat en la recuperació de la confiança després d'un període de canvi d'accionariat que va generar una sensació que "el projecte no anava a tenir continuïtat".

Més clients en banda ampla fixa i mòbil

El responsable d'Euskaltel ha subratllat factors com la qualitat del servei i la inversió en xarxes de fibra i 5G, la simplificació de la seva oferta de serveis, o el compromís amb el territori i la societat. De les Fonts també ha destacat la reducció de les incidències ha estat del 48,5%, el que han repercutit "en una millora dels seus nivells de satisfacció i en l'augment de la fidelització dels seus clients".

Sobre aquesta base, ha subratllat que Euskaltel SA ha obtingut uns bons resultats comercials "recuperant el creixement i el pols del negoci" a Euskadi i Navarra i ha assolit un total de més d'un milió de línies entre banda ampla fixa i mòbil postpagament a final de l'exercici passat.

En l'actualitat, segons ha apuntat, Euskaltel ha continuat amb el seu senda de creixement i se situa en "màxims històrics de serveis" prestats a Euskadi i Navarra. Per la seva part, el grup MásMovil compta amb un total de més d'1,3 milions de línies a Euskadi, de les quals 900.000 són de mòbil (+47.400) i més de 400.000 de banda ampla fixa (+17.600).

Al llarg de l'any passat, Euskaltel ha aconseguit augmentar els seus clients en 14.000 en banda ampla fixa i 35.000 mòbil i, de cara a 2023, ha assenyalat que, ara per ara, van "molt bé" i s'ha arrencat l'exercici "millor de l'esperat, si bé ha apuntat que cal tenir en compte que els creixements més grans del sector els estan protagonitzant les companyies "ultra low cost".

Des del punt de vista financer, Euskaltel va millorar el seu ebitda un 12% i la seva generació de caixa un 100%, com a resultat dels 110 milions d'euros obtinguts pel grup en sinergies com conseqüència de la integració. Segons han afegit, en les seves previsions han volgut ser "terriblement prudents" per la "gran competència" que existeix, però ha subratllat que han tancat el "millor trimestre", almenys, des de 2014.

Caiguda dels ingressos per prestació de serveis

En el cas de tot el grup Euskaltel, que "creix a totes les seves marques", va tancar l'any passat amb un ebitda de 321 milions, la qual cosa ha suposat un increment del 4% respecte a 2021, mentre que els ingressos han ascendit a 670 milions aproximadament. D'aquesta xifra, 630 milions són els ingressos per prestació de serveis, que han caigut un 3% atesa la competitivitat del mercat.

Segons ha explicat, l'augment de l'ebitda malgrat la baixada d'ingressos té a veure amb la integració i els 110 milions de sinergies, de manera que hi ha hagut una part important de costos operatius que s'han eliminat, la qual cosa els ha permès "treure una rendibilitat operativa bastant gran". No obstant això, De las Fuentes ha subratllat que esperen que el 2023 canviï la tendència i aconsegueixin tancar amb creixements en els ingressos per prestació de serveis, que, de fet, ja s'han produït en el primer trimestre d'aquest any.

Ha apuntat que el sector a Espanya porta experimentant reduccions d'ingressos globals des de 2012 i han caigut un 30%, malgrat haver crescut més del 50% la base de serveis i clients que hi ha al mercat. En el cas de l'operador basc ha indicat que la caiguda d'ingressos mitjana per client es venia produint des de fa cinc anys. "Les dades són molt bones, l'evolució és molt bona però jo he viscut èpoques molt millors i molt més rendibles a Euskaltel en el passat", ha apuntat.

Segons ha manifestat, la pressió competitiva des de 2012 és "brutal" i ha assenyalat que, si analitza les dades de 2022 amb els de tres anys abans, encara "s'està bastant lluny". Després d'indicar que és important aquest "punt d'inflexió" que s'ha produït, ha afegit que són "lluny del que eren ingressos i rendibilitats de fa tres anys". En concret, ha assegurat que el grup Euskaltel està "50 milions per sota en ingressos i 40 milions per sota en Ebitda del que ha arribat a estar" i això "amb més base de clients".

Supera els 150 milions d'inversió

D'altra banda, ha manifestat que, dins de la seva aposta per oferir als bascos les "millors" xarxes de telecomunicacions disponibles i després d'una inversió -des de la integració en MásMóvil- que supera els 150 milions d'euros, Euskaltel cobreix amb serveis 5G a un 85% de la població basca i té connectades a la xarxa de fibra òptica més moderna el mercat el 97% de les llars basques.

En aquest moment, més del 95% de les noves altes d'Euskaltel al territori ja són amb tecnologia d'accés a fibra òptica. La previsió per a aquest any és invertir en Euskadi al voltant de 100 milions d'euros, que aniran destinats a la millora de 5G o el trasllat de clients en cartera amb accés per cable a connexió per fibra òptica, i ha recordat que el pla a tres anys anunciat per MásMóvil contemplava 350 milions en tres anys, un compromís que es manté.

En el segment empresarial, ha destacat que el 2022 ha estat un any "molt important" amb creixement de l'activitat tant a Euskadi i Navarra. Després d'indicar que Euskaltel continua sent la "companyia de telecomunicacions de referència basca i una empresa tractora per a l'entorn social i econòmic basc", ha afirmat que han millorat la seva presència en aquest àmbit d'empreses, on la facturació derivada d'aquesta activitat ascendeix ja a 50 milions.

Mantindrà les inversions malgrat la fusió de MásMóvil i Orange

En conjunt, Euskaltel compta en aquest segment amb més de 6.000 empreses a les quals presta els seus serveis de telecomunicacions. En aquest sentit, segons ha afegit el directiu, els ingressos al sector d'empreses han augmentat més d'un 20% en els últims cinc anys.

Quant a la fusió d'Orange i MásMóvil, Jon Ander de las Fuentes no contempla que aquesta operació els vagi a afectar a nivell local, pel que no preveu desinversions i tampoc no creu que existeixin duplicitats a nivell d'infraestructura que puguin afectar a Euskaltel.

"No entenem que es produeixi cap tipus de duplicitat o element que ens faci pensar que el territori es vagi a veure debilitat per aquesta operació", ha assegurat el responsable d'Euskaltel, que creu que tampoc no es veuran afectades les inversions compromeses. De les Fonts ha manifestat que el sector en general a Espanya ha perdut molta competitivitat i capacitat d'inversió, per la qual cosa, per mantenir aquesta competitivitat, es necessita "tenir mida.