La companyia energètica catalana Visalia, que va tancar 2023 amb uns ingressos de 250 milions, es proposa de facturar aquest any entre 280 i 300 milions, entre un 12 i un 20 % més, i preveu invertir 50 milions fins a 2026 en la zona de Seròs (Lleida), on la companyia té un important negoci fruit de l'adquisició de la companyia Serosense.

En una entrevista amb EFE, el conseller delegat de Visalia, Pablo Abejas, ha ratificat que l'objectiu del grup és assolir el 2027 els 500 milions de facturació, el doble que ara, i passar dels 110.000 clients actuals a uns 250.000.

Abejas precisa que Visalia va guanyar 7,9 milions el 2023 i que espera guanyar uns 20 milions d'euros el 2027.

El fons xipriota GreenMont és el primer accionista de Visalia -té un 65 % del capital-, que en els últims anys ha adquirit diverses comercialitzadores energètiques independents com Watium, Syder o GasHogar, encara que ha unificat totes aquestes marques en la de Visalia.

Més enllà d'aquestes operacions, ha estat l'adquisició de Serosense, anunciada el gener d'aquest any, la que ha fet que Visalia sigui un grup verticalment integrat, ja que Serosense li va aportar 13.000 clients, 460 quilòmetres de xarxes d'electricitat desplegades a la zona d'Alcarràs, Maials, Seròs i Anglesola, i un projecte fotovoltaic de 2,6 MWp de capacitat a Maials (Lleida).

Prepara un programa de bons per créixer en distribució

Amb tot, Abejas assegura que Visalia continua oberta a emprendre noves adquisicions per continuar creixent. La companyia vol augmentar el seu nombre de clients i alhora busca "continuar creixent en distribució i en generació", i en aquest sentit té 100 MW de potència renovable en desenvolupament a Espanya.

No obstant això, aclareix que no pretén "desenvolupar parcs, sinó buscar un soci perquè ho faci i comprar-li l'energia", i en aquest sentit recorda els PPA -acords de subministrament d'energia a llarg termini- segellats amb firmes com Atlantica o Statkraft.

Així mateix, detalla que per finançar possibles adquisicions preveu emetre un petit programa de bons a cinc anys que la companyia, que recentment va aconseguir la qualificació creditícia de grau d'inversió (BBB-), utilitzarà per créixer en el negoci de distribució.

En aquest sentit, Abejas admet el seu interès per emprendre alguna adquisició més d'alguna companyia que tingui xarxes de distribució.

No es planteja ara per ara sortir a borsa

Preguntat per si es planteja sortir a borsa, Abejas assegura que en aquests moments "no", perquè "encara és aviat".

"Si em plantegés alguna cosa, en tot cas, seria en algun moment una ampliació de capital per donar entrada a un soci estratègic, empresarial o industrial per continuar comprant distribuïdores", apunta, si bé deixa clar que ara per ara no hi ha res en marxa en aquest sentit.

També subratlla que tots els accionistes de Visalia estan "encantats" amb la seva participació i tenen una visió "molt de llarg termini".

Actualment, el 78 % del negoci de Visalia prové de la comercialització d'electricitat i gas -gràcies a acords com el que té amb l'energètica Shell-, i la resta ve del negoci de distribució de gasoil per a calefacció, del de telecomunicacions i de la distribució elèctrica.

Quant al perfil de clients, Visalia té un dels seus focus de negoci en les comunitats de veïns, amb uns 72.000 clients d'aquest tipus incloent gasoil, gas i electricitat.

Aposta per la generació distribuïda

Respecte als seus plans per a Seròs i per a la zona de distribució en la que opera Serosense, que inclou les localitats d'Alcarràs, Maials, Seròs, Anglesola, Aitona, Almatret, Massalcoreig, Llardecans, Sudanell, Sunyer i Alfés, ha avançat que invertirà 50 milions, dels quals uns 30 en 2025 i uns altres 20 milions el 2026.

D'aquests 50 milions, es destinaran uns 20 milions a col·locar panells solars en teulades d'edificis comunitaris o naus industrials, per exemple, seguint el model de generació distribuïda, de manera que Visalia distribueixi aquesta energia més barata entre els seus clients en un entorn de 2 quilòmetres.

Visalia estima que destinarà uns altres 20 milions a bateries i uns altres 10 milions a carregadors elèctrics.

Abejas es proposa de fer totes inversions per avançar "cap a un model de ciutats 5.0", en el qual no hi hagi soroll de motors d'automòbils i en el que l'electricitat sigui barata gràcies a les renovables i a què la companyia subministradora tingui també capacitat de distribució i de generació a la zona.

El directiu comenta que Visalia vol demostrar, "al seu nivell i a la seva mida", que és capaç d'electrificar per complet petites poblacions, gràcies a un model d'integració vertical, i a què aquesta energia barata renovable pot atreure inversions empresarials en la zona i reforçar la competitivitat del municipi.

Entrada a Portugal al setembre

D'altra banda, ha avançat que Visalia començarà a operar el setembre a Portugal com a comercialitzadora energètica i com a agrupador, encara que assumeix que en aquest país no podrà aconseguir un model d'integració vertical, pel pes de la companyia portuguesa EDP al país.

"La intenció és que Shell ens acompanyi a Portugal", ha dit amb referència que aquesta energètica li subministra tant gas com electricitat a Visalia.

A Espanya, el gruix del negoci de Visalia se situa a Catalunya, Aragó i en la meitat nord d'Espanya.