El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, s'ha mostrat totalment en contra de qualsevol pròrroga del gravamen vigent actualment sobre les energètiques i la banca, tal com proposen PSOE i Sumar en el seu acord per formar un govern de coalició, ja que és "discriminatori i injustificat" i "no segueix la legislació i la regulació europea", i ha assegurat que l'elèctrica continuarà recorrent-ho davant dels tribunals.

En una conferència amb analistes per presentar els resultats del tercer trimestre de l'any, Bogas va indicar que "si aquest impost especial és discriminatori davant els drets de les empreses europees, no té sentit continuar amb això". "Continuarem apel·lant i veurem què passa", va afegir sobre això.

Aquest impost -que ha suposat un impacte d'uns 208 milions d'euros per a la companyia en aquest exercici-, s'aplica en el cas de les energètiques durant 2023 i 2024, gravant l'1,2% de la facturació obtinguda en aquelles empreses amb ingressos superiors a 1.000 milions d'euros excloent els negocis regulats i activitats anés d'Espanya i extrapeninsulars. El directiu va destacar que, en primer lloc, quan es parla de "readaptar i mantenir" caldrà veure "què significa aquesta readaptació".

De totes maneres, va defensar que les elèctriques no estan tenint en cap cas 'windfall profits', ja que a Espanya es té un 'clawback' de 67 euros/MWh, molt inferior als 180 euros/MWh establerts per la Unió Europea, i va subratllar que, en tot cas, l'impost s'hauria d'aplicar sobre el benefici i no sobre els ingressos.

Un desavantatge competitiu davant el mercat europeu

"En aquest cas diem que és discriminatori per a les elèctriques espanyoles, ja que disminueix la nostra capacitat d'inversió respecte a altres actors europeus. Tenim un desavantatge competitiu en termes del mercat europeu, i això no té sentit", va dir. Per això, va considerar que s'hauria "de centrar" tot el potencial en el desenvolupament de les renovables i reforçar les xarxes de distribució per abordar la transició energètica.

D'altra banda, Endesa llançarà un nou pla estratègic per al període 2024-2026 el pròxim 23 de novembre, en el qual actualitzarà el seu actual 'full de ruta' per a 2023-2025. Com ve sent habitual, aquesta actualització del 'full de ruta' de l'energètica tindrà lloc al novembre i es produirà un dia després que la seva matriu, la italiana Enel, presenti el que serà el seu nou pla, el dia 22 de novembre.

El pla d'Enel, màxim accionista d'Endesa amb una participació del 70%, definirà així la nova estratègia de la companyia després dels relleus que es van produir a la seva cúpula el mes de maig passat, amb el nomenament de Flavio Cattaneo com a conseller delegat, succeint a Francesco Starace -que era al capdavant de la companyia des de 2014-, dins dels canvis tirats endavant pel Govern de Giorgia Meloni, ja que l'Estat italià controla un 23,6% del capital de l'energètica transalpina.